Lhbtq-aiheinen alttaritaulu ripustettiin Pyhän Pietarin kirkkoon Malmössä ensimmäisenä adventtina ja jo viime torstaina se otettiin alas. Elisabeth Ohlson Wallinin signeeraama taulu on lhbtq-tulkinta Lucas Cranachin klassisesta kristillisestä teoksesta Aatamista ja Eevasta.

Vaikka alttaritaulu otettiin vastaan lämpimin sanoin Pyhän Pietarin kirkolta, on se nyt kirkkoherran päätöksella otettu alas.

– Olemme kuunnelleet saamaamme palautetta. Ja taulun lähemmän tutkimisen jälkeen, on olen minä Ruotsin kirkon ylimpänä vastuuhenkilönä Malmössä päättänyt, että taulu saa toisenlaisen lopullisen sijoituspaikan kuin kirkkosali, sillä tauluun liittyy liian monta vastaamatonta kysymystä, ilmoitti kirkkoherra Per Svensson kirkon tiedotteessa ja jatkoi:

– En ensin ymmärtänyt asian monitahoisuutta, mutta lähemmän tarkastelun ja johdon perusteellisen keskustelun jälkeen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtää taulu pois kirkkosalista. Haluan korostaa, että taululla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä on  Ruotsin kirkon kanta lhbtq-kysymyksissä, niiden parissa työskentelyä jatkamme edelleen painokkaasti.

”He tulevat häpeämään tätä”

Kirkon saamassa arvostelussa ei ollut kyse pelkästään yhden lhbtq-alttaritaulun ripustamisesta. Kritiikkiä tuli myös siitä, että taulun käärmeellä oli Maria Hanssonin hahmo, hän on trans ja avointen kristillisdemokraattien puheenjohtaja. Kirkon saaaman palautteen mukaan se, että käärmettä, joka on paha, symbolisoidaan transihmisellä on transfobiaa.

Maria Hansson ei itse allekirjoita tätä tulkintaa.

– En ymmärrä, miksi transihmiset pitäisi sulkea pois Paratiisista. Tämä väite loukkaa minua transnaisena. Tunnen monia muita transihmisiä ja kukaan heistä ei koe olevansa suljettu pois sen perusteella, että minut on esitetty käärmeenä elämän puussa, kirjoitti Hansson QX:n mielipidepalstalle.

Taiteilija Elisabeth Ohlson Wallin on raivoissaan kirkkoherran päätöksestä. Hän kommentoi asiaa haastattelussa.

– Kirkolla on aina tähän päivään saakka ollut ongelma transihmisten kanssa, että he nyt väittävät välittävänsä transihmisten edusta, on tekosyy, epärehellinen tapa ottaa taulu pois. Heidän häpeällinen tekonsa jää historiankirjoihin.