Viime sunnuntaina juhlittiin krotialaisessa Imotskin kaupungissa vuotuista karnevaalia. Perinteiden mukaisesti kyseisellä karnevaalilla poltetaan aina jotain, joka edustaa pahaa.

Tänä vuonna siellä poltettiin sateenkaariperhettä esittävät nuket, kaksi isää ja lapsi. Kroatiassa hyväksyttiin hiljattain läheisadoption mahdollistava laki.

Ensin symbolisista sateenkaariperhettä kannettiin läpi kaupungin. Polttopaikalla oli sosiaalidemokraattisen kansanedustajan Nenad Stazicin kuva, samoin kuin viisisakarainen punainen tähti vasemmistolaisen politiikan symbolina.

Torilla, missä nuket poltettiin soitti orkesteri, katsojissa oli paljon lapsia. Sitten kuului huuto ”Sytyttäkää tuleen tämä irvokas perhe – ja antakaa musiikin soida”.

Tämän vuoden karnevaalin järjestyistä vastaa Milivoj Đuka, joka sanoi kroatialaiselle medialla, että ”Me olemme edelleen konservatiiveja ja puolustamme perinteitämme. Antakaa lapsi äidilleen, kuten sanonta kuuluu. Se on mielestämme oikea tapa”.

Duka poseerasi 2015 Facebooksivullaan seinään maalatun hakaristin edessä. Siitä kerrottiin useissa kroatialaisissa lehdissä.

Kroatialaisen sivuston Cro.hr mukaan sateenkaariperheiden yhdistys on tehnyt karnevaalista rikosilmoituksen ja Kroatian presidentti Zoran Milanović on Facebookissa tuominnut tapahtuneen ja kutsunut sitä häpeälliseksi. ”Suvaitsemattomuus ja epäinhimilliset arvot eivät ole eivätkä tule koskaan olemaan osa Kroatiaa.”

Euroopassa on eri karnevaaleilla nähty juutalaisvastaisia elementtejä ja niiden aikana on poltettu juutalaisia esittäviä nukkeja. Jopa hiljattain belgialaisilla karnevaaleilla Aalstissa. Tapahtumia on kritisoitu voimakkaasti. Lapsinuken polttaminen on kuitenkin epätavallista.