Tukholmassa on löytynyt neljä hiv-tartuntaa henkilöiltä, jotka olivat jonossa odottamassa pääsyä hiv-estolääkitys PrEPin arviointiin ja lääkityksen saamiseksi. Kolmen näistä voidaan todeta saaneen tartunnan jonottamisen aikana, kertoo Sentry.

Jonossa on tällä hetkellä noin 700 henkilöä. 580 on jo aloittanut lääkityksen. Lääkityksen aloittaneilla ei ole havaittu hiviä.

Anna Starbrink Tukholman terveysviranomaisesta kertoo, että PrEPin kysyntä on ollut odotettua suurempaa ja tarkentaa, että pitkät jonotukset johtuvat siitä, että lääkärin tapaamista pitää odottaa.

– On tärkeää, että ensin tapaa lääkärin ensimmäistä arviota varten ja vielä reseptin kirjoittamiseksi ja jatkossa melkolailla ankaran hoidon aikanakin ja mahdollisten sivuoireiden ilmetessä ja että voimme tarjota parasta mahdollista tukea riskiryhmässä oleville, joille PrEP on tarkoitettu.

Kysyttäessä miten Starbrink kokee jonotuksen aikana tartunnan saaneiden tilanteen, hän painottaa, että suojautuminen on edelleen tärkeää.

– On aina kamalaa, kun joku saa hiv-tartunnan. Huolimatta siitä, onko PrePillä vai ei, on tärkeätä olla varovainen ja suojata itsensä ja seksikumppaninsa, jotta ei saa tartuntaa tai tai tartuta muita.

Vasemmistopuolueen Jonas Lindberg kuvailee tilannetta katastrofaaliseksi.

– Jo joulukuussa meille kerrottiin, että jonot kasvavat viikko viikolta. PrEPin kysyntä on ollut paljon arvioitua suurempaa. Terveydenhuoltoon on lisättävä resursseja, jotta tilanne saadaan hallintaan.

PrEP-hoito tuli terveydenhuoltoon myös Suomessa viime kesänä ja HUSin alueella on kerrottu ruuhkista (toim. huom.)