– Monet Puolassa ovat viimeaikoina kutsuneet meitä epidemiaksi, joten ajattelimme, että jos voimme auttaa ihmisiä selviämään todellisesta epidemiasta, ehkä he muuttavat mielipidettään. Tiedämme olevamme naiveja, mutta jos voimme tehdä jotain hyvää niin miksi ei.

Näin kertoo Jakub siitä, miksi hän ja miehensä Dawid viime viikonloppuna jakoivat sateenkaariväritettyjä kasvomaskeja Itämeren rannikkokaupungeissa Gdansk, Gdynia ja Sopot.

Kasvomaskit tehtiin itse isoäidin ompelukoneella

Miehet lainasivat isoäidiltä ompelukoneen ja ompelivat itse kaikkiaan 300 kasvomaskia, jotka he sitten jakoivat ilmaiseksi.

– Meidän kasvomaskimme ovat uniikkeja, koska ne ovat sateenkaariväritettyjä! Yksi ystävämme, joka on räätäli kannatti ideaa ja kaikkiaan olemme ommelleet 300 kappaletta, jotka jaoimme, kertoo Dawid.

– Maassamme on julistettu monia lhbtq-vapaita vyöhykkeitä, joten olimme hieman epäileväisiä, miten ihmiset suhtautuisivat, mutta he olivatkin todella liikuttuneita ideasta. Uskon, että he tajusivat, että joku välitää heidän terveydestään. Oli upeaa nähdä, että sateenkaari ei aiheuttanut pelkoa, vaan auttaa ihmisiä turvaamaan itsensä, jatkaa Dawid ja kertoo, että video kasvomaskien jakamisesta on levinnyt Puolassa viraalisti ja sitä on tähän päivään mennessä katsottu 2 miljoonaa kertaa.

Jakub ja Dawid saivat julkisuutta paitsi Puolassa, myös kansainvälisesti tehtyään YouTube-kanavalleen Roxette-imitaatioita.

Jakubin ja Dawidin tekemät kasvomaskit ovat kangasta eivätkä ne suojaa viruksen tarttumista vastaan. Euroopassa kuitenkin monet maat vaativat ulkona liikkuessa käyttämään suun ja nenän peittävää maskia, koska se voi estää levittämästä virusta eteenpäin muihin.

Puolan valtapuolue on avoimesti lhbtq-vastainen.