Laillisesti mahdollisuus adoptioon samaa sukupuolta olevien parien perheisiin on ollut olemassa maaliskuusta 2017. Tänään Sateenkaariperheet ry tiedotti, että ensimmäiset adoptiot on vahvistettu tuomioistuimessa.

Ensimmäinen adoptio samaa sukupuolta olevien perheisiin tapahtui kaksi ja puoli vuotta lain voimaantulon jälkeen. Adoptioprosessissa kartoitetaan hakijoiden valmiuksia adoptioon ja vie oman aikansa, eikä se järjestön mukaan olisi ollut mahdollista paljoakaan tätä aikaisemmin.

Molemmat tiedossa olevat toteutuneet adoptiot ovat kotimaisia adoptioita. Molemmissa tapauksissa on kyse vauvaikäisen lapsen adoptiosta Helsingissä.

Miespari haluaa pysyä nimettömänä, mutta kertovat olevansa nyt enemmän kuin onnellisia ja iloisia siitä, että ovat nyt perhe. Miehet kiittävät viranomaisia tuesta ja erittäin myönteisestä suhtautumisesta ja kannustamisesta.

Helsingin kaupungin mukaan adoptioneuvonnassa ja neuvontaan pääsyä odottamassa on useita samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Adoptio ei todennäköisesti tule olemaan miesparien yleisin tapa lapsiperheellistyä. Se on kuitenkin yksi tärkeä lisämahdollisuus miehille, joiden mahdollisuudet muodostaa lapsiperhe ovat kokonaisuudessaan olleet hyvin rajatut, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä