Toukokuun viidennen päivän iltana egyptiläiset television katsojat pusrkauttivat taatusti iltateen suustaan, kun suosittu näyttelijä Hisham Selim puhui talkshown haastattelussa. Yhtäkkiä Selim nimittäin kertoi: ”Tyttäreni Noura on nyt poikani Nour”.

Yllätetty juontaja kysyi: ”Kuinka niin?”. Selim kertoi sitten, miten hänen tyttärensä on jo teini-ikäisestä alkaen kokenut olevansa poika ja miten hän 18-vuotta täytettyään keräsi rohkeutensa kertoa siitä isälleen näillä sanoilla: ”Isä en voi enää elää tässä kehossa”.

Tv-lähetyksen jälkeen Selim on saanut valtavasti kannustavia viestejä sosiaalisissa medioissa siitä, että hän avoimesti tukee transsukupuolista lastaan, mikä yllätti egyptiläiset ihmisoikeusaktivistit. Selimin kertoma herätti myös toiveita siitä, että ennakkoluulot transsukupuolisia kohtaan vähenisivät lhbtq-vastaisessa Egyptissä.

Hisham Selim, 62, on kuuluisan jalkapalloilijan ja näyttelijän Saleh ”El Maestro” Selimin poika. Hän on lapsesta lähtien näytellyt lukuisissa egyptiläisissä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Hänellä on kolme lasta, joista 26-vuotias Noura/Nour on vanhin. Noura/Nour aikoo käydä sukupuolenkorjausleikkauksen.

Transsukupuolisuus on egyptissä vaikea aihe – lhbt-vastaisuus on arkipäivää

Se, että tunnettu näyttelijä avoimesti kertoo transsukupuolisesta lapsestaan on Egyptissä ennenkuulumatonta. Kyse on kuitenkin valtiosta, missä voi joutua vankilaan vain sen takia, että heiluttaa sateenkaarilippua konsertissa. Useat todistajat ovat kertoneet lhbtq-ihmisten häirinnästä ja vainoamisesta maassa. Muun muassa Egyptin poliisi on ratsannut hamam-kylpylöitä ja soluttautunut homojen chattipalveluihin houkutellakseen homomiehiä tapaamisiin ja sitten pidättänyt nämä sopimattomasta käytöksestä.