Siinä kävi kuten Unkarin hallitus halusi: Unkarin väestörekisteriä koskevasta lainsäädännöstä poistetaan käsite ”sukupuoli”, joka korvataan termillä ”syntymässä määritelty sukupuoli”.

– Olemme tyrmistyneitä tästä päätöksestä, joka merkitsee sitä, että saavutettuja oikeuksia viedään pois, kommentoi Transgender Europen Masen Davis.

Äänestystuloksen lukemat olivat selvät, 133 puolesta ja 57 vastaan. Tarkoitus on estää laillisesti tunnustettu juridisen sukupuolen muuttaminen sitä toivovilta transsukupuolisilta, interseksuaaleilta ja transihmisiltä.

– Juridisen sukupuolen muuttaminen on yksi peruskivistä sille, että trans- ja intersukupuolisia kohdellaan yhdenvertaisesti ilman syrjintää, sanoo ILGA Europen Katrin Hugendubel Unkarin parlamentin päätöksestä.

– Ilman tätä mahdollisuutta nämä ryhmät ovat vakavassa vaarassa leimaamiselle, syrjinnälle, ahdistelulle ja väkivallalle jokainen kerta, kun he esittävät henkilöllisyystodistuksensa, oli kyse sitten käynnistä pankissa tai lääkärillä, työpaikkaa hakiessa tai puhelinoperaattorin kanssa sopimusta tehtäessä.

Lakiehdotus laitettiin vireille 31. maaliskuuta viimeisinä tunteina. Se on Kansainvälisen transnäkyvyyden päivä. Lakiehdotus sai heti tuoreeltaan vahvoja reaktioita ympäri maailman.