Helsinki Priden vuoden 2020 teemana on esikuvat. Tämä viikko olisi ollut Helsinki Pride -viikko, ellei se olisi siirtynyt syyskuulle pandemian takia.

Helsinki Pride -viikko siirrettiin syyskuulle.

Ylpeästi esikuva! -artikkelisarjassa Hivpointti esitteli nämä viisi henkilöä, ”viisi upeaa seksuaaliterveyden esikuvaa, jotka ovat toiminnallaan aktiivisesti, rohkeasti ja itsensä likoon laittaen edistäneet yhdenvertaisuutta sekä antaneet kasvot monelle vaietulle aiheelle”, kuten Hivpointin tiedotteessa todetaan.

Sami Tuunainen työskentelee Hivpointissa seksuaalineuvojana ja koordinoi homo- ja bimiehille suunnattua seksitautientestaushanketta. Sami on aktiivisesti edistänyt prepin saatavuutta Suomessa ja ollut mukana vaikuttamassa edullisempien rinnakkaislääkkeiden myyntiin saamista sekä suunnittelemassa prep-hoitopolkuja. Homomiehenä Sami on edistänyt prep-tietoisuutta aktiivisesti yhteisössä myös työn ulkopuolella.

Prep on hivin estolääkitys, joka on suosittu seksuaalisesti aktiivisten homomisten keskuudessa.

Ahmed Fahady on Hivpointin seksuaaliterveyden edistämistyötä tekevä terveyskaveri. Fahady on toiminut terveyskaverina vuodesta 2019. Seksuaaliterveyden edistäminen on Fahadylle sydämenasia ja hänen pitämät seksuaaliterveyteen liittyvät työpajat ovat olleet innostavia ja innovatiivisia!

Havu Härmä, 22, on someaktivisti, joka on nostanut vaiettuja asioita esille.  Hän ei aluksi ajatellut tekevänsä aktivismia, vaan tarve lähti itsestä ja omasta turhautumisesta samaistumispintojen puutteeseen ja somen kiiltokuvamaisuuteen.

Tom Hurd, Mr Fetish Finland 2019, on puhunut seksipositiivisuuden puolesta useita vuosia. Hän kieltäytyy hyväksymästä, että seksuaaliterveys olisi jotakin mitä pitäisi tarkastella häpeän kautta ja onkin edistänyt parempia seksuaaliterveyspalveluja, testaamista ja prepin saatavuutta. Hän on myös yksi tyypeistä Homoinvaasion takana.

Homoinvaasio on projekti, joka teki mistä tahansa baarista homobaarin, siitä voit lukea lisää tästä jutustamme.

Risto Hartikainen, 70, on aktiivinen eläkeläinen, hiv-tartunnan saanut ja homoseksuaali. Hän toimii Setan Sateenkaarisenioreissa kokemuskouluttajana, Positiiviset ry:ssä vapaaehtoisena sekä on Jokelan eläkkeensaajien hallituksen jäsen.

Tässä vielä kunkin esikuvan esittely Twitterissä, joissa on linkit heidän haastatteluihinsa.