Venäläiset hyväksyivät uuden perustuslain selvällä enemmistöllä, jopa 78 % kannatti sitä, kirjoitti Yle (toim. huom.).

Putin voidaan nyt, jos hän itse niin haluaa, valita presidentiksi aina 2036 saakka.

Lainmuutos merkitsee myös sitä, että avioliitto on nyt rajattu vain miehen ja naisen väliseksi. Venäjän lait kielsivät jo entuudestaan samaa sukupuolta olevien avioliitot ja samaa sukupuolta olevien parien adoption, joten tämä ei ole mitään uutta. Sitä pidetään kuitenkin merkittävänä kannanottona Venäjän lhbtq-ihmisiä vastaan, koska nyt se kirjataan perustuslakiin.

Äänestystä on edeltänyt värikäs kampanjointi ja Putinin ajamia muutoksia on vaalipropagandassa edistetty homofobialla.

Lue lisää: Kesäkuun alussa julkaistulla kampanjavideolla esitetään samaa sukupuolta oleva pari vähintäänkin homofobisella tavalla.

Videon tekijänä on RIA FAN, venäläinen tabloidijulkaisu, joka kannusti sillä äänestäjiä uurinille. Yksi RIA FAN:n omistajista on Nikolay Stolyarchuk, joka ei pidä videota homovastaisena:

– Tavoitteena ei ole iskeä lhbtq-yhteisöä vastaan, vaan säilyttää perheinstituutio miehen ja naisen välisenä. Olen myös sitä mieltä, että samaa sukupuolta oleville pareille ei tule antaa adoptio-oikeutta.

Äänestys oli näytösluontoinen

Nyt käydylle äänestykselle on Venäjän mediassa annettu suuri merkitys, mutta se on todellisuudessa vain näytös ja keino vahvistaa Putinin asemaa. Putin voi nyt vedota siihen, että kansa on hänen kanssaan samaa mieltä. Perustuslaki oli kirjoitettu ja hyväksytty duumassa, Venäjän parlamentissa, jo keväällä. Putin on koko ajan sanonut, että päätös perutaan, jos kansa vastustaa sitä. Mutta kansahan kannatti.