Valtakunnansyyttäjä Raija Toivainen kommentoi Ylelle keskiviikkona Päivi Räsäsen tuoreita väitteitä rikostutkinnan perusteettomuudesta.

Päivi Räsänen on kansanedustaja (kd.) ja mm. entinen sisäministeri. Hänestä on neljä rikosepäilyä valtakunnansyyttäjällä. Räsänen on arvostellut valtakunnansyyttäjää julkisesti siitä, että tämä on tehnyt hänen puheistaan tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta asiaa kunnolla.

Kyse on yksityishenkilön valtakunnansyyttäjänvirastoon Räsäsen puheista Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa 2018 tekemästä ilmoituksesta. Ilmoituksessa esitettyjä puheita ei kuitenkaan ohjelmassa kuultu. Poliisi ei asiasta tutkintapyyntöä käsitellessään katsonut kyseistä ohjelmaa, vaikka niin olisi pitänyt tehdä. Se ei ollut tuolloin enää MTV-palvelussa katsottavissa, eikä poliisi pyytänyt sitä nähtäväkseen, kertoo MTV-uutiset. Poliisi totesi ilmoituksen perustuvan muun näytön puuttuessa ilmoittajan muistinvaraan ja päätti tutkinnan. Poliisin menetteli väärin, sen olisi pitänyt pyytää kyseinen ohjelma nähtäväksi ja tarkistaa asia, toteaa valtakunnansyyttäjä Ylelle.

Valtakunnansyyttäjä toteaa poliisin tehneen ratkaisunsa puutteellisen aineiston perusteella, väitettyjä lausumia ei tarkistettu, poliisin on tutkinnassa katsottava koko ohjelma.

– Pidän ennen kaikkea Päivi Räsäsen etuna, että asia selvitetään kunnolla. On vakava väite, jos sanotaan jonkun syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, sanoi Valtakunnansyyttäjä Raija Toivainen Ylelle.

Päivi Räsänen totesi julkisuudessa kokevansa, että hänestä tehtaillaan rikosepäilyjä ja kuvailee itsensä uhriksi. ”Kun syyllinen tiedetään, niin kyllä rikoskin keksitään”, hän kommentoi MTV:lle maaliskuussa.

Lue lisää: Päivi Räsänen on nyt pulassa – toinenkin syyte vireillä.

Lue lisää: Päivi Räsänen kävi polisiin kuulusteltavana

Valtakunnansyyttäjä totesi Ylelle, että Räsänen on ymmärtänyt väärin häneen kohdistuvan rikostutkinnan menettelytavat. Valtakunnansyyttäjä  ei voi tehdä ratkaisuaan syyttämisestä puutteellisen tutkinnan perusteella.

Mitä Räsänen tällä kertaa on sanonut?

Kyseisellä tv-ohjelman jaksolla Räsänen toteaa MTV-uutisten esittämän pätkän perusteella, että avioliitto on miehen ja naisen välinen, vaikka Räsänen ei siinä ilmeisesti tutkintapyynnön mukaisesti sanokaan: ”Homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologinen häiriö” ja ”Homoseksuaalisuudessa on kyse perversioista”.

Räsänen saa tukea kristilliseltä oikeistolta

Päivi Räsänen uskoo vanhoilliseen uskonnon tulkintaan, missä Raamattu on lain yläpuolella.

Lue lisää: Päivi Räsänen on Suomen Bolsonaro

Räsänen saa oikeudellista apua kansainvälisen kristillisen verkoston huippujuristeilta.

Lue lisää: Päivi Räsäsen tukijat yrittävät estää oikeudenkäynnit häiritsemällä oikeuslaitosta.

Valtakunnansyyttäjällä on tavoitteena ratkaista kaikki useat Räsäsen homovastaisiin puheisiin ja teksteihin liittyvät rikosepäilyt samalla kertaa.

Kyseessä Räsäsen puhe omille joukoille

Päivi Räsänen ja hänen edustamansa arvot ovat rikosepäilyjen myötä saaneet valtavasti mediatilaa. Kyseessä onkin myös Räsäsen  omalle kannattajayhteisölleen suuntaama esitys – ehkä pelkästään se. Räsäsen puhe ei ehkä alun perinkään ollut suunnattu seksuaalivähemmistöjä vastaan, vaan omalle herätysliikkelle, kirjoittaa professori Jaana Hallamaa Kanavalle Räsäsen julkaisemista teksteistä.