Perhelakiin ehdotettu lisäys merkitsisi sitä, että transukupuoliset eivät voisi mennä naimisiin tai hankkia lapsia. Lisäyksellä kiellettäisiin myös samaa sukupuolta olevien avioliitto. HRW pitää ehdotusta tarkoituksellisesti taantumuksellisena ja haitallisena.

Venäjän lakien mukaan transsukupuoliset voivat tällä hetkellä vaihtaa jurdista sukupuoltaan, mikäli he käyvät läpi psykologiset tutkimukset ja tietyn lääkehoidon. Lakiehdotuksen mukaan syntymässä saatua sukupuolta ei voisi muuttaa. HRW katsoo, että ehdotetut muutokset ovat Euroopan ihmisoikeusopimuksen vastaisia. Venäjäkin on tämän sopimuksen ratifioinut.

– Ehdotetut lisäykset perhelakiin ovat tarkoituksellisesti taantumuksellisia ja haitallisia. Niiden tarkoituksena on luoda lisää rajoitteita sukupuolen ja vanhemmuuden tunnustamiseen transsukupuolisille, jotka ovat jo nykyisellään vaikeuksissa, sanoo Graeme Reid, HRW:n lhbt-oikeuksien johtaja.

Jos ehdotetut muutokset tulevat voimaan, se merkitsee lisää ongelmia transsukupuolisille. Kun juridista sukupuolta ei voi muuttaa, he eivät voi mennä naimisiin heteroseksuaalina parina, koska transsukupuolisella on yhä syntymässä saatu juridinen sukupuoli.

Venäjän hallinto on jo pitkään pyrkinyt vahvistamaan ”perinteisiä perhearvoja” ja tämä uusin ehdotus jatkaa samaa linjaa. 2013 lähtien on ollut laitonta tuoda esiin samaa sukupuolta olevien suhde normaalina julkisilla paikoilla ja lasten läsnä ollessa.