Euroopan parlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon ehdokkaat nimeää EU-parlamentin kolme puoleryhmittymää. Ehdokkaina voi olla henkilö, aktivisteja tai ryhmiä. Nimettyjen joukossa oli Valko-Venäjän demokraattinen oppositio, johon kuuluu tunnettu homofobi Paval Sieviaryniec.

Ruotsin vasemmistopuolueen Euroopan parmalentin jäsen Malin Björk arvosteli valintaa.

– Valko-Venäjän oppositio ansaitsee kaiken tuen, mutta se, että juuri tämä lhbtq-vihaaja nimetään ehdolle on todella surullista. Palkinto on tarkoitettu tukemaan ihmisoikeuksien edistämistä eikä myönnettäväksi ihmisoikeuksien vastustajalle.

Paval Sieviaryniec on pitkään aktiivisesti vastustanut lhbtq-oikeuksia Valko-Venäjällä ja on useita kertoja esiintynyt homofobisesti. 2016 radiohaastattelussa Radio Free Europella hän sanoi, että homoseksuaalisuus koituu Valko-Venäjän tuhoksi. Hän väitti myös, että homot valkovenäläiset häpäisevät toisen maailmansodan natseja vastaan taistelleet ja kaatuneet. Hänet on erotettu Valko-Venäjän PEN Centeristä, insituutista, joka edistä kirjallisuutta ja ilmaisunvapautta juuri rankkojen homofobisten kannaonttojensa takia.

”Atlas of Hate”-aktivistit ovat myös ehdolla

Ehdokkuuden saivat myös neljä puolalaista lhbtq-aktivistia  Jakub Gawron, Paulina Pajak, Paweł Preneta ja Kamil Maczuga, joiden aloitteesta syntyi Atlas of Hate. Se on alkuvuodesta julkaistu kartta, joka näyttää ne alueet Puolasta, jotka ovat julistautuneet ”lhbtq-vapaiksi vyöhykkeiksi”.’

EU-parlamentti äänestää 12. lokakuuta jatkoon kolme finalistia Saharov-palkinnon saajaksi. Voittaja julistetaan 22. lokauuta.

Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet muiden muassa Malala Yousafzai, Nelson Mandela ja Nadia Murad.

Vain muutama tunti ehdokkaiden nimeämisen jälkeen Sieviaryniecin ehdokkuus peruttiin ja hänet poistettiin ehdokkaiden joukosta.