Espanjan vasemmistolainen hallitus määräsi Madridia sulkemaan kaupungin rajat pääkapungin koronatartuntojen rajoittamiseksi. Määräyksen antoi terveysministeriö. Espanjassa koronatartuntoja on nyt ollut eniten Euroopassa ja Madrisissa niitä on eniten Espanjan sisällä.

Madridin oikeistojohtoinen kaupunginjohto ei kuitenkaan pidä uusista liikkumisrajoituksista ja haastoi määräyksen oikeuteen. Ja voitti. Tuomioistuin, Madridin alueoikeus, katsoi hallituksen määräyksen laittomaksi, koska poikkeustila ei ollut voimassa, eikä  hallituksella siten ollut valtuuksia asettaa määräystä.

Hallitus pisti Madridin kuriin

Hallitus pisti pääkapungin kuriin ja julisti viime perjantaina hätätilan, joka koskee koko Madridin itsehallintoaluetta. Tämä tapahtui sen jälkeen kun pääminsteri Pedro Sānchez oli antanut Madridin itsehallintoalueen johtajalle Isabel Díaz Ayusolle vaihtoehdot määrätä rajoitukset tai pyytää hallitukselta hätätilan julistamista, tai hallitus julistaa sen itse, kuten sitten tehtiin. Lehtitietojen mukaan Ayuso ei vastannut mitään, kertoo Helsingin Sanomat.

Madridin itsehallintoalueella asuu noin 10 miljoonaa ihmistä.

Hätätila on voimassa 15 vuorokautta ja se rajoittaa liikkumista. Alueelta ei saa poistua eikä sinne pääse erikseen määritellyistä painavista syistä, kuten töihin, kouluun, virallisia asioita hoitamaan tai hoidon takia.

Vox vastustaa rajoituksia

Tästä hyötyy äärioikeistolainen VOX puolue, joka jo sai jo viime vaaleissa 30% kannatuksen. VOX on äärimmäisen homofobinen, sen tavoitteena on mm. kieltää samaa sukupuolta olevien avioliitot ja pridet.

Lue lisää: Espanjan vaalien suurin voittaja on äärioikeisto ja he haluavat kumota lain homoliitoista

Vox ilmoitti aiemmin viime viikolla järjestävänsä maanlaajuisia protesteja, jos Madridiin julistetaan poikkeustila, kirjoittaa Yle.

Vox järjestikin autoprotestin Madridissa maanantaina, joka seisautti pääkaupungin liikenteen. Vox julisti protestin olevan ”laitonta hätitilaa ja tyranni pääministeriä vastaan”, kirjoittaa Euro Weekly.

Espanja on vuosia ollut gayturistien suosikkikohde maailmassa. Sinne ovat vetäneet avoin ilmapiiri ja lukuisat tapahtumat. Madridin pridekulkue on Euroopan suurin. Espanja oli kolmas Euroopan maa, joka laillisti homoliitot vuonna 2005.

Lue lisää: Espanja on homoturistien suosikki