”Ilman avioliittoa, ilman naisia ja miehiä tekemässä lapsia, ei ole tulevaisuutta, haluamme säilyttää valtion, eikä sitä voida säilyttää ilman lapsia ja moraalia.”

”Annetaan homojen paeta Ruotsiin. Siellä kaikki ovat heille kohteliaampia”.

”En todellakaan ole heidän ystävänsä”.

”Ei tämä ole homofobiaa. Minä sanoisin, että ne jotka kutsuvat kansanäänestystämme tarpeettomaksi ovat heterophobeja. He tunkeutuvat heteroseksuaalien makuuhuoneisiin. He sen tekevät, emme me. Jos he saavat levittää omaa homopropagandaansa, mekin saamma levitää omaa propagandaamme”.

Näin puhui Viron sisäministeri Mart Helme Deutche Wellen haastattelussa. Helmeä haastateltiin suunnitteilla olevasta kansanäänestyksestä, joka kieltäisi samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Helme kuuluu oikeistopopulistiseen Ekre-puolueesesen.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja pääministeri Jüri Ratas riensivät tuomitsemaan Helmen kommentit. Presidentti totesi, että Helmen asenteilla ei kelpaa ministeriksi. Oppositio vaatii Helmen eroa, mutta sitä ei liene tulossa, sillä se johtaisi todennäköisesti hallituksen hajoamiseen, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Helme tytötteli noin vuosi sitten Sanna Marinia kutsuen tätä ”myyjätytöksi”. Silloin Helme selvisi puheisiinsa liittyvästä luottamusäänestyksestä vain niukasti.

Helme syttää väärinymmärryksestä – presidentti ja pääministeri tuomitsevat

Helme väitti sittemmin, että hänen sanomisiaan on tulkittu väärin. Samoin väitti hänen poikansa Martin Helme, joka myös kuuluu Ekre-puolueeseen, hänen mukaansa hänen isänsä tarkoitti vain, että Ruotsissa gayt voivat juoksennella vapaasti, kirjoittaa Yle.

– En ymmärrä sisäministeri Mart Helmen peittelemätöntä vihamielisyyttä yhteiskuntaamme kohtaan, Viron presidentti Kaljulaid kirjoitti Facebookissa.

Pääministeri Ratas muistutti, että perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia eikä ketään saa syrjiä.