Paavi Franciscus on tuoreessa dokumentissa ilmaissut aiempaa inklusiivisemman ja suvaitsevaisemman kantansa samaa sukupuolta olevien rekisteröidyistä parisuhteista, katolisen kirkon kannasta poikkeavasti, kertoo The New York Times.

Paavi Franciscus on paaveista ollut lhbtq-asioissa se suvaitsevaisin paavi, vaikka ei sillä voi kerskailla, sillä kyse on lähinnä ollut vain muutoksesta asenteessa. Hänen lausuntonsa ovat kuitenkin olleet epäyhtenäisiä ja myös ongelmallisia.

Lue lisää: Paavilta merkittävä asennemuutos

Paavi on kehottanut vanhempia tarjoamaan homoseksuaaleille lapsilleen psyykkistä hoitoa ja todennut, että ”miehet, joiden homoseksuaalisuus on syväänjuurtunutta eivät sovi papeiksi”. Näiden ongelmallisten lausuntojen ohella hän on ilmoittanut haluavansa tuoda katoliseen kirkkoon enemmän inklusiivisuutta ja avoimuutta. Tämä on tehnyt vaikeaksi päätellä, mikä on paavin linja.

Mutta nyt paavi vaikuttaa ottaneen uuden suunnan osoittaakseen hyväksyntäänsä. Keskiviikkona julkaistussa dokumentissa hän kertoo kannattavansa samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Tämä tuli esiin hänen puhuessaan siitä, miten kirkko voi suojella lhbtq-ihmisiä.

– Meidän on sallittava rekisteröity parisuhde, sillä tavoin (homoseksuaalit) saavat lain suojan, sanoo paavi dokumentissa.

Vatikaanin viestinnästä vastaava Matteo Bruni ei ole suostunut kommentoimaan asiaa ennen kuin on nähnyt dokumentin.