Vaalitulos ei ole vielä selvillä presidentin osalta, vaikka Donald Trump jo tavallaan enemmän ja vähemmän julisti itsensä voittajaksi. Ratkaisevia ovat nyt viimeiset osavaltiot Georgia, Michigan, Wisconsin ja Pennsylvania. Suuri merkitys on miljoonilla postiäänillä.

Lhbtq-historiaa tehtiin samaan aikaan

Lhbtq-kartalle on kuitenkin samaan aikaan tapahtunut merkittäviä asioita. Amerikkalaiset äänestävät samalla kertaa presidenttiä, senaattoreita ja kongressin jäseniä.

Sarah McBride teki historiaa olemalla ensimmäinen transsukupuolinen, joka voittaa paikan senaatissa.

– Toivon tämän illan osoittavan nuorelle transihmiselle, että meidän demokratiamme on riittävän suuri myös heille, McBride kirjoitti voittonsa jälkeen.

McBridesta tulee korkeimmassa poliittisessa asemassa oleva henkilö Yhdysvalloissa.

Lue myös: Hän on maailman korkeimpaan asemaan päässyt transihminen

New Yorkista äänestesttiin kongressiin kaksi mustaa gaymiestä Mondaire Jones ja Ritchie Torres, mikä on iso askel – ei vain lhbtq-näkökulmasta, vaan myös kaikille rodullistetuille. Voitto ei ollut mitenkään odottamaton, sillä demokraatit ovat aina voittaneet heidän aluiellaan.

– Kasvaessani mustana ja homona en olisi koskaan voinut kuvitella, että joku minun kaltaiseni voisi olla ehdolla kongressiin, saati vielä voittaa, sanoo Jones.

LGBTQ Victory Foundin toimitusjohtaja Annise Parker toteaa tiedotteessa, että voitoillaan Torres ja Jones ovat rikkoneet sateenkaarilasikaton ja vievät kongressiin mukanaan ainutkertaista elämänkokemuksiinsa perustuvaa näkemystä, jota siellä ei ole koskaan aikaisemmin edustettu.