Lesbopari Liga ja Evita haatoivat Latvian valtion oikeuteen isyyden määrittelystä. Viime torstainen perustuslakituomioistuimen ratkaisu merkitsi voittoa parin kanteelle.

Latvian perhelainsäädännön mukaan isällä on oikeus 10 päivän isyysvapaaseen. Koska laissa puhutaan isästä, epäsi Latvian viranomainen 10 päivän vapaan Ligan kumppanilta Evitalta.

Tuomioistuin katsoi toisin. Sen lausuman mukaan on perustuslain vastaista myöntää oikeus vapaaseen vain vastakkaista sukupuolta olevalle toiselle vanhemmalle. Ratkaisu perustuu Latvian perustuslain 110 pykälään, joka on ollut voimassa vuodesta 2006. ”Valtion tulee suojella ja tukea avioliittoa – miehen ja naisen välistä liittoa, perhettä, vanhempien oikeuksia ja lapsen oikeuksia”.

Lhbtq-järjestö Mozaikan lakiasiantuntija Lauris Liepa sanoo Baltic Timesille, että suhteessa, jossa on lapsi on molempia puolisoita pidettävä vanhempina.

Tuomioistuin oli parin kannalla ja katsoi, että isyysloman rajoittaminen vain isälle on vastoin perustuslakia.

Paikallinen tasa-arvovaltuutettua vastaava Laila Gravere toteaa, että asiaa voidaan nyt tulkita laajemminkin ja tilanteissa, joissa isä on menehtynyt tai jättänyt perheen, voi hänen sijaansa toinen läheinen käyttää oikeuden 10 päivän isyysvapaaseen.

– Minun tietääkseni yksikään muu Itä-Euroopan maan perustuslakituomioistuin ei ole ottanut näin selvästi kantaa lhbt-perheiden asiassa, kommentoi lhbtq-aktivisti Linda Freimane QX:lle. Tässä on eroa kuin yöllä ja päivällä verrattuna Puolan perustuslakituomioistuimeen, joka on taantumuksellinen mitä merkittävissä määrin.

Lue lisää: Puolassa on oikeus katsonut, että homoseksuaalisuus voidaan rinnastaa pedofiliaan

Lue lisää: IKEA-pomo voi joutua vankilaan erotettuaan homofobisen työntekijän

Lue lisää: Homopropagandan kielto myös Riikaan