Kiinassa on marraskuussa ollut meneillään väestönlaskenta, missä yli seitsemän miljoonaa laskijaa on kiertänyt ovelta ovelle läpi jättivaltion 1,4 miljardia kansalaista.

Kiinalainen LGBTQ+ Rights Advocasy China -järjestö on kampanjallaan kehottanut samaa sukupuolta olevia pareja kertomaan suhteensa todellisen luonteen laskijan saapuessa. Kampanjan slogan ”they are not my roommate, they are my partner” pyrkii herättämään kiinalaiset poliitikot huomaamaan lhbtq+ -yhteisön olemassaolon.

– Yleensä lhbtq+ -yhteisö on Kiinassa näkymätön, mitä tulee politiikkaan ja sosiaaliseen elämään. Toiveemme on, että tätä kautta hallinto ottaa tulevaisuudessa huomioon mös lhbtq+ -yhteisön osana Kiinan väestöä tehdessään politiikkaa, sanoo ryhmän johtaja Peng Yanhui Guardianille ja jatkaa:

– Tämän ääntenlaskennan avulla yhteisömme voidaan saada näkyväksi.

Kiinassa on yleistä peitellä suhteen laatu kuvailemalla samaa sukupuolta oleva kumppani vain kämppäkaveriksi. 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan omalle perheelleen oli suuntautumisestaan kertonut alle 15 prosenttia ja oman perheen ulkopuolisille vain harva, 5 prosenttia.

Kiina dekriminalisoi homoseksuaaliduuden vasta 1997 ja se poistettiin sairausluokituksesta neljä vuotta myöhemmin vuonna 2001. Samaa sukupuolta olevien avioliittoja ei tunnusteta.

Lue lisää: Kiinan TV sensuroi miesten korvakorut

Lue lisää: EBU ärähti: Euroviisulähetykset Kiinaan peruttiin homosensuurin takia

Lue lisää: Homous nyt kielletty Kiinan televisiossa