Tuore ILGA-Europen (European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) listaus toteaa Puolan olevan EU-maista huonoin lhbtq-henkilöille. ILGA rankkasi kaikki 49 Euroopan maata järjestykseen niiden lhbtq-yhteisöihin kussakin maassa vaikuttavan lainsäädännön ja politiikan perusteella. Arvioitavia osioita olivat muiden muassa tasa-arvo, syrjintä, viharikokset, juridisen sukupuolen tunnustaminen, asema kansalaisyhteiskunnassa ja turvapaikat. Asteikko oli 0-100 prosenttia.

Tässä rankingissa Puolan sijoitus oli hyvin alhaalla, sijalla 42. ja Puolan saama luku 16 prosenttia, mitkä tekevät siitä huonoimmin sijoittuneen EU-maan.

Ruotsissa Puolan hätä on herättänyt paljon sympatiaa – suomalaiset mepit eivät vastaa

Ruotsissa Puolan hätä on herättänyt paljon sympatiaa, toisin kuin Suomessa.

QX pyysi kesän ja syksyn aikana EU-parlamentaarikoilta Silvia Modig ja Ville Niinistö kantaa ja näkemystä Puolan lhbtq-tilanteeseen. Vaikka molemmat lupasivat antaa vastauksensa, he eivät koskaan vastanneet QX:n kysymyksiin.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi puheessaan syyskuussa, että lhbtq-vapailla vyöhykkeillä ei ole sijaa Euroopan Unionissa.

Lue lisää: EU-komission puheenjohtaja: ”LGBTQI-vapaat vyöhykkeet eivät kuulu Euroopan unioniin”

Ruotsissa Regnbågsfonden, jonka perustajiin kuuluu suomalaissyntyinen Arto Winter ja jossa myös QX on mukana, on aloittanut tukikampanjan, jolla kerätään varoja juristeille, jotka auttavat Puolassa lhbtq-henkilöitä, joita on syrjitty tai jotka on pidätetty mielenosoituksissa. Useat ruotsalaisjulkkikset tukevat kampanjaa, muiden muassa, Sarah Dawn Finer,  Peter Jöback, Andreas Lundstedt ja Charlotte Perelli. Altian myynnissä olevan True Colours -kuohuviinin tuotoilla tuetaa Regnbågsfondenia myös Suomessa.