Verenluovutuksen turvarajoista määrää Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Viimeksi Fimea antoi 2013 uuden määräyksen veripalvelutoiminnasta, jolla poistettiin miesten välisen seksin aiheuttama pysyvä verenluovutuskielto 2014 alkaen ja otettiin käyttöön nykyinen 12 kuukauden luovutuskielto.

Fimea on pyytänyt lausuntoja eri asiantuntijoilta, saanut ne ja on nyt Ylen tietojen mukaan valmis antamaan uuden määräyksen jo helmikuussa.

Miesten välinen seksi aiheuttaisi jatkossa enää neljän kuukauden karenssiajan verenluovutukseen. Aikaraja on sama heteroiden välisessä seksissä uuden kumppanin kanssa. Tilanne olisi silti gaysuhteessa oleville edelleen eriarvoistava, sillä vakituisessa heterosuhteessa olevilla ei ole parisuhteen perusteella määrättävää aikaraa rajaa verenluovutukselle. Fimean lausuntokierroksella yhdenvertaisuusvaltuuttettu kiinnittikin huomionsa tähän epäkohtaan ja totesi, että vakiintuneita pareja tulisi kohdella samalla tavalla seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Kanadassa karenssiaikaa laskettiin hiljattain kolmeen kuukauteen.

Lue lisää: Kanada muuttaa lainsäädäntöään miestenvälisestä seksistä ja verenluovutuksesta

Ylen mukaan Suomen Punainen Risti on valmis tiedottamaan muutoksesta omissa käytännöissään heti kun Fimea uuden määräyksensä antaa.

Veripalvelun HIV-testaus aloitettiin 1985 testien tultua käyttöön, eikä Suomessa ole sen jälkeen kukaan saanut HIV-tartuntaa verensiirrossa.