Turkissa on viimeisen kuukauden aikana ollut useita väkeviä mielenosoituksia. Levottomuudet saivat alkunsa, kun Istanbulin Bogazici yliopiston rehtoriksi nimitettiin hallitukselle uskollinen entinen politiikko. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin koetaan sen avulla vain pyrkivän vahvistamaan uskonnollisen ja vanhoillisen hallituksen asemaa.

Yliopistolla rehtorin toimiston oveen laitettu kuva, missä lhbt-symbolit on aseteltu islamin pyhän Kaban ympärille, sai suuren huomion. Se levisi sosiaalisessa mediassa ja maan sisäministeri Süleyman Soylu tuomitsi teon. Hän kirjoitti Twitterissä, että neljä henkilöä on pidätetty lhbtq-symbolien esittämisestä ja ilmaisi siinä määrin homofobiaa, että Twitter sensursoi hänet.

Televisioesiintymisessään Erdogan puhutteli protesteihin osallistuneita:

– Oletteko opiskelijoita, vai terroristeja, jotka hyökkäävät riehumaan rehtorin toimistoon?

– Terroristit eivät tule koskaan saamaan jalansijaa tässä maassa. Sitä me emme tule koskaan sallimaan, Erdogan jatkoi painokkaasti.

Erdogan otti puheeksi myös lhbtq-liikkeen ja mainitsi, että sellaista ei ole olemassa ”moraalisessa” Turkissa. Yhdysvallat, joka on Naton kautta Turkin sotilaallinen liittolainen, tuomitsi presidentin puheet suoralta kädeltä ja totesi vahvasti vastustavansa presidentin käyttämää loukkaavaa lhbtq-retoriikkaa.

Mielenosoitukset ovat suurimipia Turkissa sitten Istanbulin 2013 protestien, sillä opiskelijoita tukemaan on liittynyt useita aktivistijärjestöjä. Erdogan on myös rinnastanut meneillään olevat protestit kahdeksan vuoden takaisiin ja sanonut, että hän ei tule sallimaan vanhan toistoa.