Syynä on koronavirus. Viruksen alkeassa levitä Kiinassa lääkäri Li Wenliang oli ensimmäisten joukossa varoittaessaan siitä ja hänen jälkeensä kasvava joukko bloggareita ja muita kirjoittavia kansalaisia alkoi julkaista kriittisiä raportteja verkossa sellaisissa palveluissa kuin WeChat, Weibo ja Bilibili . Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue ja viranomaiset reagoivat vahvasti ja toimittaja Zhang Zhan tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen, perusteena oli, että Zhan oli ”etsinyt ja edistänyt ongelmia”.

Viime vuoden lopulta asti onkin puolueen ja valtion kontrollia internetistä tehostettu ja bloggareita ja aktiivisesti verkon foorumeilla yhteiskunnallisista asioista kirjoittavia vaaditaan rekisteröitymään ja hankkimaan kirjoittamiselleen virallisen luvan.

Kiinalainen Median Sateenkaaripalkinto -ryhmän Yang Yi sanoo South China Morning Postille, että Kiinassa on nyt yhä kasvava huoli siitä, miten uudet säännöt vaikuttavat lhbtq-henkilöiden mahdollisuuksiin kertoa lhbtq-uutisia.

– Pidetäänkö uutisen julkaisemisena myös sitä, että kertoo henkilökohtaisista kokemuksistaan kiusaamisesta koulussa, syrjinnästä työssä tai eheyttämisterapiaan pakottamisesta.

Yang Yi pohtii edelleen, voidaanko ehdotusta sukupuolineutraalista avioliittolaista pitää uusien sääntöjen vastaisena.

Lue lisää: Kiinassa lhbtq-järjestö kehottaa samaa sukupuolta olevia pareja ilmoittamaan suhteestaan

Chen Xiang Kiinan Ylpeiden vanhempien järjestöstä ilmoittaa, että heitä uudet määräykset eivät koske, koska he jakavat pääasiassa henkilökohtaisia kertomuksia. Hän kuitenkin painottaa olevansa huolissaan siitä, että uudet määräykset tekevät tiedon jakamisesta vaikeampaa ja vaikeuttavat kannanottamista ja kommentointia.

WeChat, yksi Kiinan suurimmista verkkofoorumeista, suosittelee jäsenilleen, että nämä eivät ilman virallista lupaa kirjoittaisi tai jakaisi tekstejä, jotka liittyvät politiikkaan, talouteen, armeijaan, ulkomaansuhteisiin tai isoihin uutisiin.

Facebookin, Twitterin, YouTuben ja vastaavat verkkopalvelut on Kiinan valtio blokannut saatavilta.