Viranomaiset pidättivät kolmikon Singaporen opetusministeriön ulkopuolella, missä mielenosoitus oli meneillään. Mielenosoitukset saivat alkunsa yhden transtytön kirjoituksesta Redditissä. Siinä hän kritisoi kolunsa vastuuhenkilöiden puuttumista hormonihoitoonsa, minkä opetusviranomainen kiistää.

Mielenosoittajat ottivat käyttöönsä hashtagin #FixSchoolsNotStudents, eli korjatkaa koulut – älkää oppilaita ja nostivat esiin useita transopiskelijoita koulussa häiritseviä seikkoja, kuten miten he eivät saa riittävästi tietoa hoidoista ja terveydestä ja heitä estetään ilmaisemasta sukupuoli-identiteettiään kouluissa vaatimalla koulu-uniformuja ja määräämällä sääntöjä siitä, miten pitkät hiukset on luvallista olla.

Rauhanomainen mielenosoitus oli kestänyt vain minuutteja, kun poliisi vaati yhtä ryhmää mielenosoittajia poistumaan. Kolmikko ei totellut ja poliisi pidätti heidät, mutta heidät vapautettiin viisi tuntia myöhemmin sakkoja vastaan.

Human Rights Watch katsoo, että viranomaisten reaktio mielenosoitukseen oli vain yksi lisäosoitus siitä, miten Singapore rajoittaa ilmaisunvapautta ja etenkin lhbtq-väestön kohdalla.

– Nämä rohkeat opiskelijat ottivat kantaa transopiskelijoiden puolesta. Singaporen viranomaisten tulisi kuunnella heitä ja vastata heidän viestiinsä, ei pidättää heitä heidän aktivisminsa vuoksi.