Yli kaksikymmentä vuotta QX Gay Gaala on ollut Tukholman talven odotetuin tapahtuma. Kuningaskunnan tähdet ja sankarit ja yllätysvieraat ja aktivistit ulkomaita myöten ovat kerääntynyt Circus-areenalle juhlistamaan edeltävän lhbtq+ -vuoden tähtihetkiä talvisena maanantai-iltana. Tuhatpäisen paikalla olevan yleisön ohella tapahtumaa on voinut katsoa seuraavana lauantaina televisiosta ja se onkin saavuttanut miljoonayleisön.

2021 kaikki oli toisin, pandemian vuoksi yleisötapahtumaa ei voinut järjestää, eikä televisiointikaan onnistunut, sillä sponsoreita ei löytynyt riittävästi kattamaan gaalatapahtuman kustannuksia.

QX päätti kuitenkin jatkaa perinnettä. Ehdolleasettelu ja äänestys toteutettiin kuten aina, QX:n lukijat saivat ensin ehdottaa ehdokkaita eri kategorioissa ja sen perusteella äänestys tehtiin.

Vuoden heteroksi nimettiin kruununprinsessa Victoria. Kiitoskirjeessään kruununprinsessa korosti pandemian ihmisoikeuksiin tuomaa painetta ja aktivismin tärkeyttä sekä kiitti pioneereja ja heidän työnsä jatkajia.

– Monilla puolin maailmaa on työ ihmisoikeuksien puolesta vaikeutunut tai se on estetty pandemian paineessa. Siksi on erityisen tärkeää, että jatkamme jokainen päivä työtä sen maailman puolesta, jossa lhbtqi-ihmisille annetaan mahdollisuus elää vapaana ja ilman sortoa. Maailman, missä ihminen voi olla juuri sellainen kun on ja olla ylpeä siitä.

– Tiedän, että [QX:n] lukijoiden joukossa on monia soihdunkantajia, jotka ovat kauan taistelleet avoimemman ja inklusiivisemman yhteiskunnan puolesta. Teille, jotka aloititte työn ja teille, jotka sitä jatkatte haluan lähettää lämpimän tervehdyksen ja suuren kiitoksen.

Vuoden lhbtq on Darin. Kiitosviestissään Darin kiitti kaikesta siitä rakkaudesta ja tuesta, jota hän on saanut tultuaan kaapista viime vuonna.

– Tämä palkinto on minulle korvaamaton. Kiitos kaikesta rakkaudesta ja tuesta, jota olette osoittaneet minulle sen jälkeen kun tulin kaapista viime vuonna. Olen niin liikuttunut siitä hienosta palautteesta, jota olen niin monelta teistä saanut. En yhtään tiennyt, miten kaapista tuloni otettaisiin vastaan, joten teidän lämmin vastaanottonne on merkinnut minulle todella paljon.

Darin toteaa vielä, että ei ole aina helppoa olla gay heteroiden maailmassa ja että hän jakaa tämän palkinnon kaikkien niiden kanssa, jotka myös päättivät tulla kaapista.

Lue lisää: Ruotsalainen pop-tähti tuli kaapista: ”Olen ylpeä siitä, että olen gay”

Suomalaisittain kannattaa vielä mainita vuoden gaypaikan pokaalin voittanut Mälarpaviljongen, jonka toinen omistaja on suomalaissyntyinen Arto Winter.

Vuoden Keep up the good work -palkinnolla palkittiin Ruotsin jääkiekkoliigan SHL Pride Week. Palkinnon ottivat vastaan Djurgårdenin pelaajat Tom Nilsson ja Mantas Armalis.

Darin
Tom Nilsson ja Mantas Armalis Djurgårdenista.
Anders Karlsson ja Arto Winter, Mälarpaviljongenin ravintoloitsijat.