Eilen, torstaina, tuli kaksi vuotta siitä, kun Puolassa julistettiin ensimmäiset ”lhbtq-vapaat” -alueet. Se nostatti mielenosoituksia, mutta ei estänyt kehitystä ja tänä päivänä jo noin kolmannes Puolan pinta-alasta on ”lhbtq-vapaata” -aluetta, joilla ei sallita lhbtq-ihmisiä tai joiden katsotaan olevan ”lhbtq-vapaita”.

Torstain äänestys EU:sta lhbtq-ihmisten vapaa-alueena voidaan nähdä selvänä vastaiskuna Puolan homovastaista agendaa kohtaan. Asiaa EU:ssa ajanut Renew Group kirjoittaa tiedotteesaan tämän olevan ”merkittävä viesti kaikille Euroopan lhbtq-ihmisille: Vapaudellanne on väliä, teidän vapautenne voittaa!”

Vaikka kyseessä on lähinnä symbolipolitiiikka, koska tämä ei millään tavalla tuo ratkaisua Puolan tilanteeseen, se kuitenkin osoittaa, että mepit ja ryhmät, jotka asiaa tukevat ovat ottaneet yhden askeleen lisää osoittaakseen, että EU on lhbtq-ihmisten tukena.

– Tämä tarkoittaa sitä, että me jatkamme yhdessä lhbtq-ihmisten oikeuksien puolustamista koko EU:ssa. Tämä on myös muistutus neuvostolle ja komissiolle ryhtyä sanoista tekoihin. Kasvavan lhbtqi-fobian aikana on tärkeätä, että me lähetämme selkeän viestin siitä, että ihmisioikeuksien rikkomista ei tulla koskaan hyväksymään. Kivikautisilla ajatuksilla ja lhbtqi-fobialla ei yksinkertaisesti ole sijaa meidän unionissamme,  sanoo EU-parlamentikko Evin Incir(S).

ILGA Europen hiljattain julkaistussa raportissa todetaan, että lhbtq-ihmiset Eruoopassa voivat yhä huonommin ja järjestö vaatiikin asian korjaamista kansallisen lainsäädännön kautta. Renew Groupiin kuuluva ruotsalainen Abir Al-Sahlani pitää ratkaisua merkittävänä signaalina.

– On erittäin tärkeää lähettää viesti, että EU-parlamentin enemmistö tosiasiallisesti tukee ihmisoikeuksia. Jos lhbtq ei miellytä, niin ehkä EU on silloin väärä kerho olla mukana.

Ketkä sitten äänestivät ehdotusta vastaan? ”Konservatiivit homofobiset ryhmittymät ID ja ECR, jotka haluavat, että yhteiskunta rakentuu vain ydinperheille. He ovat historia väärällä puolella”, sanoo Al-Sahlani.

Perussuomalaiset kuuluvat tähän Identiteetti ja demokratia (ID) -ryhmään. (toim. huom.)

Lue lisää: Perussuomalaiset mepit vastustavat samaa sukupuolta olevien parisuhteiden täysimääräistä tunnustamista EU-maissa