Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä Ruotsissa edustavan RFSL:n entinen Tukholmassa työskennellyt työntekijä sai muutama viikko sitten syytteen neljän lhbtq-nuoren raiskauksesta ja hyväksikäytöstä. Uhrit olivat olleet tekemisissä miehen kanssa turvapaikkaprosessiin liittyen, asia oli miehen vastuualuetta.

Tutkijat ovat nyt kertoneet löytäneensä miehen tietokoneelta salaisen henkilörekisterin, jossa on 303 nimeä ja useita arkaluontoisia tietoja. Tiedot ovat koottuina Excel-tiedostoon ja käsittävät muiden muassa henkilön nimen, seksuaalisen suuntautumisen, kansallisuus- ja ikätiedon.

– Löysimme tämän dokumentin hänen asunnollaan olleesta tietokoneesta. Dokumentissa on koottuna hänellä kyseisellä ajalla olleiden asiakkaiden tiedot, joiden joukossa ovat myös hänen 4 uhriaan. Sen, mitä tarkalleen ottaen on kirjattuna, en voi kertoa, sanoo syyttäjä Reena Sarwar, Ruotsin radiolle.

Tällä hetkellä on epäselvää, onko mies luonut rekisterin itse, vai ladannut sen koneelleen muualta. Eräs samassa projektissa työskennellyt henkilö on todennut, että kyseisen kaltaisia arkaluontoisia tietoja ei koskaan kerätä Excel-tiedostoihin ja että on epätodennäköistä, että kukaan RFSL:ssä työskennellyt olisi koonnut tietoja.

RFSL ei halua kommentoida kyseisen rekisterin löytymistä ennen oikeudenkäynnin päättymistä. Oikeudenkäynti alkoi eilen tiistaina.

Tekijä on 56-vuotias mies – teot tapahtuivat työpaikalla

Epäilyt lhbtq-maahanmuuttajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulivat julki tammikuussa suuren ruotsalaisen päivälehden Svenska Dagbladetin jutusta. RFSL:n turvapaikanhakijoiden neuvontaa tekevä 56-vuotias mies oli käyttänyt uhreja hyväkseen työpaikallaan RFSL:n tiloissa. Esitutkinta valmistui maaliskuun 10. päivä jolloin mies asetettiin syytteeseen. Mies on ollut vangittuna joulukuusta alkaen.

RFSL tuomitsi miehen teot syytteen julkistamisen jälkeen uutistoimistolle lähetetyssä sähköpostissa.

Uhreja on neljä ja heidän ikänsä rikosten aikaan on ollut 26 ja 28 ikävuotta. He ovat turvapaikanhakijoita, jotka olivat kääntyneet miehen puoleen saadakseen RFLS:n tarjoamaa apua turvapaikkaprosseihinsa liittyen.

Sittemmin myös RFSL:n Tukholman puheenjohtaja erosi tehtävistään sisäisten ristiriitojen takia.RFSL joutui kovan arvostelun kohteeksi, koska sieltä ei tehty miehestä rikosilmoitusta tai erotettu tätä toistuvista merkeistä huolimatta, vaan tehtiin sisäinen selvitys.