Pieni Itä-Puolassa sijaitseva Krasnikin kaupunki oli ensimmäinen Puolan alue, joka julistautui ”lhbtq-vapaaksi” toukokuussa 2019.

Tuolloin monikaan ei uskonut, että poliittisella tempulla olisi sellainen vaikutus, kuin sillä myöhemmi tuli olemaan. Kaupungin pormestari Wojciech Wilk ei nähnyt, mitään vahingollista julistuksessa joka oli vain ”symbolinen ja vailla mitään laillisia vaikutuksia”. Tuon poliittisen päätöksen hinta on kuitenkin osoittautunut kaupungille kalliiksi, eikä pelkästään symbolisesti. Kaupunki on menettänyt merkittäviä summia tukia, sillä ”lhbtq-vapaiksi” julistautuneilta alueille on määrätty sanktioita ja sekä Ranska, että Norja evänneet niiltä taloudellisen tukensa.

Pormestarin sanoo New York Timesille, että hänen kaupungistaan on tullut kansainvälinen homofobian symboli, mikä ei hänen mielestään pidä paikkaansa.

– Meitä pilkataan ympäri Eurooppaa ja eniten siitä kärsivät asukkaat, eivät poliitikot, Wilk kertoo lehdelle.

Wilk yrittää nyt saada julistuksen peruutettua, koska siitä on tullut suuri ongelma hänelle ja kaupungin 32 000 asukkaalle. Yksi ongelmista on, että nuoret hylkäävät kaupungin. Aiemmin kaupungilla oli muiden valtioiden tukema nuorisohjelma, joka sai monet nuoret jäämään kaupunkiin ja rakentamaan tulevaisuutensa siellä. Mutta nyt tuet on menetetty ja ohjelmaa ei ole voitu jatkaa.

Mutta ”lhbtq-vapaan alueen” kumoaminen ei etene. Viime vuoden syyskuussa kaupungissa äänestetiin ja tilanne päätettiin pitää ennallaan.

– Alan mieluummin kuurille, jossa on vain perunoita ja voita ennen kuin otan vastaan tukea ulkomailta. Me selviämme tästä, sanoo kaupungin 73-vuotias asukas Jan Chamara New York Timesille.

Pormestari sen sijaan ei ole niin vakuuttunut.

– Minun kantani on selvä. Haluan, että tämä revitään auki.

Pormestari ei kuitenkaan ole tukemassa lhbtq-liikettä.

– Se on minun kaupungilleni vahingollinen, hän jatkaa.