Poliisien osasto univormuissaan on ollut yksi ylistetyimmistä joukoista Pride-kulkueissa ympäri maailman. Sitä ovat kovimmin arvostelleet tahot, jotka vastustavat Pridea. Mutta nyt univormuisten poliisien osallistumisesta on tullut kiistanalainen kysymys tapahtumien järjestäjille.

Viime viikonloppuna New York City Pride, Heritage of Pride ilmoitti, että NYPD, New Yorkin poliisi ei saa osallistua tiettyihin Priden järjestämiin tapahtumiin. Poliisia ei haluta myöskään paikalle turvaamaan turvallisuutta, vaan tilalle otetaan muita turvallisuusratkaisuja.

Ratkaisun perusteluna on luoda turvallinen tila, safe space. ”NYC Pride ei halua osallistua millään tavalla pelon tai vahingollisen ilmapiirin luomiseen yhteisönsä jäsenille.” Lausumassaan järjestö kehotti poliisia ”tiedostamaan aiheuttamansa vahingon ja korjaamaan kurssinsa siirtymällä eteenpäin”.

NYC Pride viittasi ratkaisussaan sisäisiin keskusteluihinsa, joissa lähinnä BIPOC, eli värilliset ja etniset ryhmät ja transsukupuoliset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä poliisin osallistumisesta niin itse Pride-juhlintaan kuin sen valvontaankin.

– Teimme päätöksemme yhteisömme avainhenkilöiden kuukausia kestäneiden keskustelujen jälkeen, kertoo Heritage of Priden André Thomas ja toteaa, että poliisi pidetään poissa 2025 saakka.

Lhbtq-järjestö The Gay Officers Action League kertoi pettyneensä ratkaisuun ja huomauttaa, että 40 vuoden aikana järjestö on ollut vaikuttamassa suuriin muutoksiin.

”Aktivistit estävät muita juhlistamasta omaa indentieettiään ja Stonewallin yhteistä perintöä”

– Heritage of Pride on hyvin tietoinen siitä, että kaupunki ei tule sallimaan näin suuren tapahtuman toteuttamista ilman poliisien läsnäoloa. Joten heidän vastauksensa aktivistien painostukseen on valita alhainen ratkaisu estämällä yhteisön jäseniä juhlistamasta omaa identiteettiään ja Stonewallin kapinan yhteistä perintöä, sanoo GOALin puheenjohtaja Brian Downey ja jatkaa:

– On lannistavaa, että tapahtuman järjestäjät eivät edes maininneet meitä nimeltä lausumassaan, vaan viittasivat meihin vain ”oikeuslaitoksen näytteilleasettajina. Tämä ei ole vain loukkaavaa, vaan myös epäinhimillistävää.

Lue lisää Priden historiaa kirjoitetaan uudelleen aktivismin varjolla

Pohjoismaisen suurimmassa Pridessa Tukholmassa 2013 aktivistien joukko pysäytti kulkueen juuri gaypoliisien osaston edessä. Göteborgissa aktivistiryhmä piti 2012 poliisin tekemiestä viharikoksista. Edellisenä vuonna vasemmistoaktivistit bongasivat lesbon poliisin kulkueesta ja kutsuivat häntä ”poliisihuoraksi” ja ”vituksi”. Ruotsissa Pride-kulkueisiin osallituu myös puolustusvoimat ja Maahanmuuttoviranomainen, mikä on myös aiheuttanut protesteja. Yksikään suuri Pride-tapahtumien järjestäjä ei ole kuitenkaan Ruotsissa kieltänyt Poliisia osallistumasta.

Suomessa poliisi tai puolustusvoimat eivät ole isommin kulkueeseen osallistuneet sen valvontaa lukuunottamatta (toim. huom.).