Espanjankielinen La Ultima Hora kertoi eilen, että autonomisen Kanariansaarten parlamentti on äänestyksessään hyväksynyt lain tasa-arvosta ja syrjinnän kieltämisestä perustuen sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun ja ominaispiirteisiin.

Laki takaa jokaiselle itsemääräämisoikeuden sukupuoleensa autonomisella Kanariansaarten alueella. Laki antaa kaikille oikeuden määritellä itse tai oikeudellisen avustajansa välityksellä omaan identiteettinsä kuuluvan sukupuolen; mies, nainen tai ei-binääri.

Lain mukaan jokaisella on oikeus identiteetistään riippumatta tulla kirjatuksi rekistereihin sen mukaisesti niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella ja identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta huolimatta tulla kohdelluksi kunniotettavasti työelämässä, tervedenhuollossa ja koulutuksessa.

Mitään lääkärinlausuntoa juridisesta sukupuolen vaihtamisesta ei vaadita.

Laista johtuu myös, että intersukupuolisille lapsille ei tule tehdä mitään muita kuin välttämättömiä lääketieteellisiä toimenpiteitä heidän sukupuolensa määrittämiseksi.

Lainmuutoksen takana ovat paikalliset sosiaalidemokraatit (PSOE), vasemmistopuolue Podemos ja puolueet Nueva Canarias ja Agrupación Socialista Gomera.

Kansallisella taosolla tasa-arvoministeri Irene Montero (Podemos) kannattaa lakimuutosta, mutta hallituskumppani PSOE ei mantereen puolella ole samalla kannalla ja myös konservatiivinen oppositiopuolue Partido Popular on lakia vastaan, eikä se siksi edennyt Madridissa.