Senegalissa liikkuvien salaliittoteorioiden mukaan vapaamuurarit pyrkivät edistämään lhbtq-oikeuksia. Viime viikon sunnuntaina tuhannet kokoontuivat maan pääkaupungissa Dakarissa lhbtq-vastaiseen mielenosoitukseen.

Mielenoosoituksen oli masinoinut 76crimes.com -sivuston mukaa joukko uskonnollisia johtajia. Senegal, joka on ranskankielinen muslimimaa Arikassa, on jo entuudestaan kriminalisoinut homoseksuaaliset suhteet, joista voidaan tuomiota koviin sakkoihin ja jopa viisi vuotta vankeutta.

Mielenosoituksessa imaami Lamine Dramé vaati, että homoseksuaalisista kanssakäymisistä määrättäviä rangaistuksia pitää koventaa ja asia pitää ottaa esille tulevissa presidentinvaaleissa.

Sebegalilainen lhbtq-aktivisti Saliou Tandjigora sanoo 76crimes.comille, että lhbtq-vaistainen mielenosoitus ei saanut suurta huomiota paikallisissa medioissa, koska homoseksuaalisuuden kielloista huolimatta maassa on kielletty syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Protestin järjestäjät, jotka kutsuvat itseään ”Ei homoseksuaalisuudelle ja vapaamuurareille” -liikkeeksi ovat välittäneet asiaansa sosiaalisessa mediassa, kuten YouTubessa.

Tandjigora sanoo, että protesti oli yksi keino liikkeelle testata poliittista suosiotaan tulevien vaalien alla. Populistiset ryhmittymät toivovat, että opposition Ousmane Sonko  voittaisi vaalit, lhbtq-aktivistien mukaan hän on islamilainen fundamentalisti.