Kolumni. ”Mitä nämä kaikki erilaiset Pride-liput oikein tarkoittavat?”, kysyttiin GayTimes gay-sivuston artikkelissa. On olemassa 19 erilaista lippua, jotka kaikki edustavat eri asiaa. Pikainen googlaus ”what does the Pride flags mean?” vahvistaa, että en ole ainoa, joka on pihalla Pride-lippujen kanssa, aiheesta on kirjoitettu valtava määrä tekstejä.

Mutta yhtä kaikki, jokaiselle on oma lippu. Karhuille, progressiivisille, genderqueereille, genderfluideille, ei-binääreille, lesboille on kolme erilaista, biseksuaaleille ja panseksuaaleille on omansa, aseksuaaleille, transihmisille ja niin edelleen. Te tiedätte mistä puhun. Lippuja on valtava määrä, jotta jokainen lhbtqia+ yhteisön jäsen kokee inklusiivisuutta.

Mikä yhteisössämme sitten oikein on se ongelma?

Sallikaa minun tehdä karkea yksinkertaistus. Transihmiset kokevat käynnissä olevaan debattiin liittyen olonsa uhatuksi. Lesbot ovat jo pitkään kokeneet, että heidän taistelussaan on kyse näkyväksi tulemisesta eikä olemisesta heteroseksuaalien miesten fetissin kohde. Ei-binäärit ja genderfluidit haluavat käyttöön oikeanlaiset pronominit varmistaakseen, että heitä ei sukupuoliteta väärin. Gayt? Niin, en tiedä, mitä me haluamme. Meidän suurin ongelmamme on osastoa ”gayklubeja ei ole tarpeeksi”, koska niitä me tarvitsemme kun olemme niin yksinäisiä ja ahdistuneita.

Miten mahtavaa, että meillä on 30 erilaista lippua, joita voimme masennukseemme heilutella.

Kuitenkin, tämän sijaan meidän pitäisi aktiivisesti toimia vallitsevien normien höllentämiseksi. Sitä edistää muun muassa se, että käyttää koulussa inklusiivisempaa puhetta, että opetussuunitelmassa huomioidaan erilaiset seksuaaliset suuntautumiset ja identiteetit, mutta ehkä eniten se, että uskaltaa puhua suoraan.

”Jos nykyään tavoite on, että ei enää tarvitse tulla kaapista, eikö Pride-lippuihin tulisi suhtautua samalla tavoin? Että niitä ei enää käytettäisi”

Ehkä tässä on kyse vain minun lippuja kohtaan kokemastani vastenmielisyydestä. En nimittäin ole mikään Pride-lipun suurin fani, ensinnäkin se on melko ruma. Sen tarkoitus on toki hyvä ja se on tärkeint ja muiden 29 Pride-lipun tarkoitus on varmasti sekin hyvä. Kysymys on vain siitä, vievätkö nämä liput keskustelua eteenpäin.

Jos nykyään tavoite on, että ei enää tarvitse tulla kaapista, eikö Pride-lippuihin tulisi suhtautua samalla tavoin? Että niitä ei enää käytettäisi.

Ymmärrän, että puhun gayn ja valkoihoisen ja miehen etuoikeutusta asemasta. Mutta sallikaa minun silti esittää tämä kysymys: Edistääkö se oikeasti inklusiivisuutta, että jokainen meistä kokoontuu oman lippunsa alle, vai edistäisikö yksi lippu sitä paremmin?