Turussa nähtiin tällä viikolla surullinen episodi, kun innolla, ilolla ja rakkaudella ja ylpeydellä – solidaarisuuden osoituksena – katuun maalattu sateenkaarilippu määrättiin poistettavaksi ja poistettiinkin nopeasti.

Lue lisää: Suomen laki salli ei Sateenkaarisuojatietä – Turussa sateenkaari pitää poistaa

Viime viikolla tuli tieto, että iso helsinkiläinen taloyhtiö vetää Pride-viikolla sateenkaariliput salkoihin.

Lue lisää: Pride-liputus tekee tuloaan myös taloyhtiöiden salkoihin

Kyseinen taloyhtiö vei asian taloyhtiön yhtiökokouksen päätettäväksi. Se onkin viisasta etenkin suurissa taloyhtiöissä, joissa osakkaiden mielipidettä voi olla muuten vaikea selvittää. Kuten Turun surullinen sateenkaarisuojatie-episodi osoittaa, kaikki eivät suinkaan ilahdu lhbt-vapausliikkeen symbolin tuomisesta julkiselle paikalle. Toki, monissa taloyhtiössä on käytössä sisäinen viestipalvelu tai sähköpostilista, jolla osakkaiden kantaa voi kysyä.

Kevään yhtiökokoukset on taloyhtiössä enimmäkseen jo pidetty tai ne pidetään tämän kesän Pride-liputuksen kannalta liian myöhään. Onko siis toivo jo menetetty, jos nyt vasta heräsit siihen, että haluat Pride-liputuksen taloyhtiöösi Pride-viikolle? Ei ole, se on vielä aivan mahdollista, ellei itse lipun saaminen ole ongelma.

QX selvitti: Taloyhtiön hallitus voi tehdä päätöksen Pride-liputuksesta

Selvitimme Pride-liputuksen juridisen perustan taloyhtiössä.

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päätävä elin, mutta liputuksesta päättää hallitus. Hallituksen ei siis tarvitse viedä asiaa yhtiökokoukseen, jos hallituksella on niin sanotusti ”palloja”. Riskinä toki on, että seuraavassa yhtiökokouksessa taantumuksellisilta tulee satikutia, mutta aktivismilla on hintansa. Maailma ei muutu ilman kipuja.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama kertoo QX:lle, että Pride-liputuksesta voi tehdä päätöksen taloyhtiön hallitus, eikä sitä tarvitse välttämättä viedä ensin yhtiökokouksen päätettäväksi. Hän kuitenkin suosittelee etenkin suuremmissa taloyhtiössä esittelemään asian ensin yhtiökokoukselle.

– Liputusasiat, kuten muutenkin kiinteistön hallintoon liittyvät asiat, kuuluvat asunto-osakeyhtiössä lähtökohtaisesti hallituksen toimivaltaan.

– Hallitus voi siis näkemykseni mukaan tehdä päätöksen sateenkaarilipulla liputtamisesta Pride-viikolla, ainakin siinä tilanteessa, että liputuksesta ei aiheudu kuluja taloyhtiölle, sillä  vastikkeilla ei pitäisi kattaa taloyhtiön toimintaan nähden ”ylimääräisiä” kuluja.

– Suosittelen kuitenkin ainakin suuremmissa taloyhtiöissä tekemään Pride-ja muistakin vastaavista liputuksista periaatepäätöksen yhtiökokouksessa.

Voiko Pride-liputusta pitää koko viikon?

-Ei ole juridista estettä liputtaa sateenkaarilipulla koko viikon ajan, Valkama toteaa.

Jos haluat Pride-liputuksen omaan taloyhtiöösi, ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja esitä asiaa. Yhteydenotto sujunee useimmiten kätevimmin isännöitsijän kautta. Taloyhtiöstä riippuen asia voidaan päättää pikaisesti. Tosin joissakin yhtiössä noudatetaan kankeampaa linjaa ja päätökset tehdään vain hallituksen kokouksissa ja vain muutaman kerran vuodessa.

Jos olet itse taloyhtiön hallituksen jäsen, asia on huomattavasti helpompaa viedä eteenpäin.

Kuten kaikissa muissakin asioissa, myös Pride-liputuksesta kannattaa pyrkiä esittämään mahdollisimman hyvät perustelut.

Tietysti kaikki eivät asu omistusasunnoissa, kaikki lähtee kuitenkin yhteydenototosta isännöitsijään.

Kannattaa varautua siihen, että kaikki eivät ole kuulleetkaan sateenkaarilipusta saati, että ymmärtäisivät mitä se edustaa, valmistaudu kohtaamaan tunkkaisiakin ennakkoluuloja.

Sateenkaarilippuja myy muiden muassa QX Shop.