”Viime yönä lavastamon väki tuli töihin klo 00.30. Urakkana oli maalata Itäiselle Rantakadulle maan ensimmäinen sateenkaarisuojatie. Siellä se nyt on!” Näin iloisen Pride-henkisen viestin julkaisi Turun kaupuginteatteri ylpeänä eilen tiistaina. Teatterin lavastamon työntekijät olivat yön aikana maalanneet suojatien teatterin edessä sateenkaarilipun väreillä.

Sateenkaarisuojatietä maalataan Turun kaupunginteatterin eteen 8.6.2021

Pride-suojatie jää lyhytaikaiseksi.

Poliisille tuli kysymyksiä värikkään suojatien laillisuudesta ja jo tänään keskiviikkona Lounais-Suomen poliisilaitos on pyytänyt Turun kaupunkia poistamaan sen. Syynä on ainoastaan lainsäädäntö, tarkemmin tieliikennelaki, ja viranomaisena poliisin on noudatettava lainsäädäntöä, tulkintaa se ei voi tehdä.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Tuomo Katajisto perusteli päätöstä sillä, että värikäs suojatie ei toimi nimensä mukaisesti, vaan voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos joku ei sitä miellä suojatieksi, kertoo kaupunkilehti Aamuset.

Poliisi ei antanut Iltalehden mukaan ukaasia, mihin mennessä sateenkaariväritys pitää poistaa, mutta vastuullinen taho eli Turun kaupunki on luvannut hoitaa asian mahdollisimman pian, työtilaus on jo tehty. Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen toteaa puolustuksena Turun kaupungin tiedotteessa, että sateenkaarisuojatietä ei pidetty laissa kuvattuna liikenteenohjauslaitteena:

–  Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri.

Laissa annetaan mahdollisuus poikkeamiseen

Poliisin ratkaisu perustuneen tieliikennelain 73 pykälään, jossa todetaan, että ”tielle ei saa asettaa, merkintää, joka voi heikentää liikenteenohjauslaitteen näkyvyyttä tai tehokkuutta, häikäistä tienkäyttäjiä tai häiritä heidän tarkkaavaisuuttaan”.

Samassa laissa, sen 70 pykälässä, todetaan kuitenkin myös mahdollisuus poikkeamiseen. ” Liikenteen turvallisuusvirasto voi kokeilutarkoituksessa vahvistaa käytettäväksi tässä laissa säädetystä liikenteenohjauslaitteesta poikkeavan liikenteenohjauslaitteen ja  kokeilutarkoituksessa myöntää luvan poiketa liikenteenohjauslaitteen käyttämisestä annetuista säännöksistä, sekä antaa tarkempia määräyksiä liikenteenohjauslaitteiden väreistä”.

Liikenteen turvallisuusvirasto on nykyään Liikenne- ja viestintävirasto eli Traficom.

Nyt sitten pitäisi jonkun tätä poikkeusta hakea.

Muualla maailmassa Pride-lippuja on maalattu katuun ja myös suojatiehen, miksi se ei olisi mahdollista myös meillä?