Politico kirjoittaa Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin sanoneen puheessaan EU-huippukokouksessa Unkarin homofobista linjaa vetävälle kollegalleen Viktor Orbanille:

– Minusta ei tullut gay. Minä olen, se ei ole valinta.

Bettel nosti siis omat kokemuksensa gay-miehenä puheessaan rohkeasti ja määrätietoisesti esille ja jatkoi:

– Äitini vihaa sitä, että olen gay, sen kanssa minä elän. Ja nyt sinä teet siitä lain. Kunnioitan sinua, mutta tämä on liikaa. Kyse on perusoikeuksista, oikeudesta olla erilainen.

Unkarin parlamentti hyväksyi vasta viime viikolla lhbtq-vastaista lainsäädäntöä. Uuden lain väitetään ”suojelevan lapsia pedofilialta”. Tarkoituksena onkin estää lapsia saamasta lhbtq-aiheista tietoa, kuten esimerkiksi tietoa samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Unkari jatkaa siis samalla huolestuttavalla tiellä kuin Venäjä, Puola ja muut, jotka ovat ottaneet selvän lhbtq-vastaisen agendan ajaakseen ja nakertavat perusihmisoikeuksia.

Lue lisää: Unkarissa vastustetiin isosti uutta homofobista lakiehdotusta – turhaan

Juhannuksen huippukokoukseen osallistui tietenkin myös Suomi ja myös pääministeri Sanna Marin otti kantaa Unkarin ihmisoikeustilanteeseen, mutta ei puhunut omista kokemuksistaan, kuten gay-kollegansa – Marin on naisparin lapsi – vaan korosti lasten ja nuorten oikeuksia, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Sanna Marin on toista vuotta Helsinki Priden suojelija.

– Nostin esille sen, että perheet ja ihmiset ovat moninaisia ja tätä moninaisuutta pitää kunnioittaa. Se, että pyritään siivoamaan tällainen keskustelu pois kouluista tai eri paikoista, on hyvin vahingollista niiden nuorten ja lasten osalta, jotka esimerkiksi kasvavat sateenkaariperheissä, kertoo HS Marinin sanoneen.