Espanjan hallistus on saavuttanut ratkaisun kuukausien väännön jälkeen ja maan translakia voidaan muuttaa. Reilu viikko sitten hyväksytyn lakiesityksen mukaan kuka tahansa 14 vuotta täyttänyt voi vaihtaa virallisissa yhteyksissä käytettävää sukupuolimerkintäänsä ilman vaatimusta lääkärinarviosta ja ilman hormonihoitoja.

Tarkemmin ottaen vain yli 12 vuotta täyttäneet voisivat vaihtaa sukupuoltaan. Alle 12-14 vuotiaat tarvitsevat laillisen hyväksynnän ja 14-16 vuotiaat laillisen edustajansa, lähinnä perheenjäsenen, suostumuksen. yli 16 vuotta täyttäneille ei ehdoteta rajoituksia.

Maan tasa-arvoministeri Irene Montero kuvaili lakia valtavaksi askeleeksi transihmisille, kertoo Reuters.

Samalla säädetään hedelmöityshoidoista bi- ja lesbonaisille ja ”transsukupuolisille, jotka voivat tulla raskaaksi”, kahden äidin tunnistamisesta avioliiton ulkopuolisille kahden naisen pareille, intersukupuolisten oikeuksista ja monimuotoisuuden tuomisesta kouluihin.

Lakiesitys on ollut kiistanalainen ja sitä ovat vastustaneet myös naisjärjestöt ja osa hallituspuolue PSOEsta. Monteron mukaan kyse on kuitenkin ”feministisestä” lainsäädännöstä, joka takaa perusoikeudet ja -vapaudet, kirjoittaa Guardian.

Espanjan varapääministeri Carmen Calvo, perustulakiasiantuntija ja naisten oikeuksien puolustaja, nosti helmikuussa lakivalmistelun aikana esiin ristiriidan naistenoikeuksien ja transoikeuksien välillä ja viivytti lain valmistelua. Calvo joutui voimakkaan hyökkäyksen kohteeksi ja häntä syytettiin transfobiasta.

– Olen todella huolissani ajatuksesta, että jos sukupuolensa voi valita vain tahtonsa tai halunsa perusteella, me asetamme vaaraan 47 miljoonan espanjalaisen identiteetin perusteet.

– Jos emme kaikki pääse sinne – jos emme kaikki pääse irti tahmealta lattialta tai poista kaikkea syrjintää – kukaan meistä ei pääse, Montero sanoi ja totesi, että maa, joka takaa ihmisoikeudet on maa, jonka yhteiskunta on parempi, vapaampi, feministisempi ja siksi parempi jokaiselle.

Laki tulee myöhemmin äänestykseen parlamentissa.

Lue lisää: Leena Krohn Ylelle: ”Sukupuoli ei voi olla vain mielessä”

Lue lisää: Debatti: Valtio ei voi määrätä sukupuoltani