Kesäkuu alussa Turussa tempaistiin ja maalttiin sateenkaarisjuotie. Se piti poistaa laittomana ja niin kävikin seuraavana päivänä. Turku halusi kuitenkin tuoda arvonsa näkyviksi ja maalautti alkuperäisen sateenkaarilipun väreissä olevan tähden yhteen Aurajoen silloista.

Lue lisää: Suomen laki ei salli sateenkaarisuojatietä – Turussa sateenkaari pitää poistaa

Turun kaupungin oli tarkoitus maalata sateenkaaren värit koko sillan mitalle, mutta tämä oli teknisesti liian hankala ja kallista toteuttaa. Kaupungin infra-asiantuntijat sekä kaupungin käyttämät maali- ja maalinpoistoasiantuntijat päätyivät taiteilija Jan-Erik Anderssonin ehdotukseen suuren ja selkeärajaisen tähden maalaamiseksi, kerrotaan Turun kaupungin sivuilla.

Siltaan maalattu tähti on kaikissa alkuperäisen sateenkaarilipun kahdeksassa värissä. Perinteisessä ja yleisesti käytössä olevassa sateenkaarilipussa on kuusi raitaa, sillä kaksi jätettiin heti alussa käsintehtyjen protomallien jälkeen pois, koska ne olivat liian vaikeat toteuttaa massatuotantoon. Sateenkaarilipun ensimmäinen versio on nähtävillä museossa San Franciscossa, minne se vasta palautettiin. Ensimmäinen Pride-lippu oli kateissa vuosikymmeniä.

Lue lisää: Alkuperäinen sateenkaarilippu katosi jäljettömiin, mutta nyt 40 vuoden jälkeen se on löytynyt

Sateenkaarilipun raidat eivät edusta mitään seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiä, kuten yleinen harhakäsitys väittää, vaan abstrakteja asioita: Pinkki merkitsee seksuaalisuutta, punainen elämää, oranssi paranemista, keltainen auringonvaloa, vihreä luontoa, turkoosi taikaa ja taidetta, sininen tyyneyttä ja harmoniaa ja violetti sielua.

Turun kaupungin kaiken toiminnan lähtökohta on syrjimättömyys ja tasa-arvoinen kohtelu, kaupungin sivuilla todetaan.

Teatterisiltaan maalattu sateenkaaritähti joutui heti tuoreeltaan ilkivallan kohteeksi. Teoksen päällä on ilmeisesti poltettu kumia sähköpotkulaudalla, tai muulla kulkuvälineellä, kertoi yle.fi eilen.