Marko Vainio, joka tunnetaan myös nimellä Divet on Suomen tunnetuimpia drag-esiintyjiä. Muutama viikko sitten hänen kotikaupungissaan Turussa iloittiin, kun kaupunginteatterin edustan suojatie maalattiin sateenkaaren väreihin korostamaan Turun kaupungin arvoja ”ja toimia yhdenvertaisuudesta ja vastuullisuudesta sekä kunnioittamaan ihmisten tasa-arvoa ja moninaisuutta”, kuten kaupungin sivuilla todetaan. Kaikki kaupunkilaiset eivät kuitenkaan näin avaramielisiä olleet ja valitusten jälkeen jopa poliisihallitus määräsi sateenkaaren poistettavaksi lain perusteella, mikä tapahtuikin sitten huomattavan ripeästi.

Lue lisää: Suomen laki ei salli sateenkaarisuojatietä – Turussa sateenkaari pitää poistaa

Marko Vainion auto hohtaa nyt sateenkaaren väreissä

Vainio teippautti sponsorien avustuksella koko autonsa sateenkaarilipun väreihin ottaakseen kantaa tasa-arvoon ja Suomen edelleen vanhanaikaiseen sävyyn seksuaalivähemmistöihin suhtautumisessa, kertoo Vainio julkisessa Facebook-päivityksessään tänään päivällä jatkaen:

– Olin järkyttynyt Turun kaupunginteatterin sateenkaarisuojatien poistamisesta kahden päivän jälkeen sekä Teatterisillan sateenkaaritähden välittömästä tuhrimisesta. Miten paljon ihmiset voivat vielä vuonna 2021 kiukkuuntua toisten ihmisten rakkauselämästä?

Vainio antaa piut ja paut ahdasmielisille ja ottaa riskin nyt arvokkaan autonsa puolesta. Kauttaaltaan teipattu auto on toteutettu samanmielisten sponsoreiden tuella, jotka halusivat tulla mukaan jakamaan rakkauden tasa-arvon sanomaa. Sukulaiset ovat jo varoitelleet Vainota tempauksen olevan riski autolle, joka saattaa joutua vandalismin kohteeksi.

– Sitä varten on vakuutukset, Vaino toteaa tiukasti QX:lle.

Kesäinen Pride-Volvo kiertää  Vainio ratissaan Suomea vähintään kolme kuukautta. Startti oli tänään puoliltapäivin Helsingissä.

Vainio onkin vahvasti Pride-viikon hengessä, sillä drag queenit ovat aina olleet lhbt-oikeuksien puolustajien etujoukoissa.

– Eihän me voida peitellä itseämme, tälle on todella tilausta, Vainio kertoo QX:lle.

QX: Marko Vainio, miten merkittävä innoittaja sateenkaarisuojatien välitön poistaminen oli autosi teippaamiselle?

– No olihan tämä ihan täydellinen innoittaja. Mä heräsin silloin aamulla YES ihan mahtavaa! Olin siis niin happy, että Turku, onko Turku näin kansainvälinen että meillä on tällainen. Ja heti seuraavana päivänä se sitten pestiin pois. Kaupunki tekee muutenkin kaikki niin helvetin hitaasti, mutta tämä kyllä saatiin pestyä pois sillä sekunnilla, se oli järkyttävää.

Vainio kertoo saaneensaa jo peukkuja ja iloisia hymyjä ja naurahduksia ”heteron näköisiltä miehiltä” liikennevaloissa.

– Vastaanotto on ollut hyvä tähän mennessä. Mutta katsotaan.

Onko Turku homofobinen kaupunki? Näkyykö se muuten arjessa?

– En sanoisi, että se on erityisesti. Olen luullut asuvani tosi avoimessa kaupungissa.

– Suojatietä vastaanhan olivat ihan kotisuomalaiset ja uskonnolliset piirit, että siellä se syy on, vaikka vedottiin liikennesääntöihin, Vainio tuhahtaa.

”Turku on enemmän maakuntapitäjä”

– Gay-yhteisöhän on Turussa tosi pieni, gaybaarikaan ei ole oikein menestyneet kunnolla. Turusta puuttuu ehkä tekijät, homoja ja muita kyllä asuu paljon, mutta ovat jakautuneet eri puolille.

– Turku on enemmän maakuntapitäjä. Kuten Turku Pridestakin on huomattu, ei oikein jaksa olla kiinnostuneita tekijöitä, niin sitten ei ole kävijöitäkään.

– Tampere tuntuu olevan tässä edellä, siellähän oli yhteen aika jopa kolme gaybaaria. Se tuntuu olevan jopa suvaitsevaisempi.