Shanghain yliopisto on ilmeisesti pyytänyt tiedekuntiaan listaamaan lhbtq+ opiskelijat ja kertomaan heidän ”mielentilansa”, kirjoittaa Guardian. Väitetty sisäinen ohje on julkaistu kiinankielisillä ja ulkomaisilla sosiaalisen median alustoilla. Yliopisto ei ole vahvistanut asiaa ja se asetti lisätietoja pyytäneen Guardianin mykkään looppiin.

Selvitys pyysi tiedekuntia selvittämään ja tutkimaan lhbtq+ identifioituneet opiskelijat ja pyysi myös toimittamaan tietoja opiskelijoiden mielentilasta ja psykkisesestä tilasta, kuten polittisesta vakaumuksesta, sosiaalisista kontakteista ja mielenterveyden tilasta,

Tiedonkeruu kyseisen selvityksen muodossa on herättänyt huolta yksityisyyden suojasta. Kiinan yliopistojen kampusten lhbtq+ yhteisöissä on ollut hyvä vire viime vuosiin asti, mutta nyt tuuli näyttää kääntyneen. Kiinan viranomaisten sietokyky seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on alkanut heikentyä, etenkin aktvisteja kohtaan, Guardian huomauttaa. Lhbtq+ yhteisö on ajautunut yhä selvemmin marginaaliin ja Kiinan ainoa merkittävä vuosittainen seksuaalivähemmistöjen juhla Shanghai Pride lakkautettiin viime vuonna 12 vuoden jälkeen. Heinäkuussa kymmeniä lhbtq+ yliopisto-opiskelijoiden sosiaalisen median tilejä suljettiin ja deletoitiin ilman ennakkovaroitusta.