Marsha P. Johnson (1945-1992) oli musta dragqueen ja suosittu hahmo New Yorkin gaypiireissä. Hänet tunnettiin aktivismistaan ja väsymättömästä taistelustaan homo-oikeuksien puolesta. Hän oli yksi ensimmäisiä gaybaari Stonewall Innissä käyneistä dragqueeneista ja 23 vuotiaana nousi siellä vastustamaan poliisia kohtalokkaana iltana 27. kesäkuuta 1969 mellakoiden alkaessa.

1980-luvulla Johnson oli mukana AIDS-kamppailussa aktivistiryhmä ACT UPissa.

Lue lisää: QX Gay-koulu 8: Kun gayikoni canceloitiin

Kun Johnson 1992 löydettiin kuolleena, poliisi kirjasti kyseessä olevan itsemurhan, mutta hänen ystävänsä epäilivät kyseessä olleen murha. Tutkinta avattiin uudelleen 2012 murhaepäilynä.

Patsas paljastettiin viime tiistaina, joka olisi ollut Johnsonin 76-vuotispäivä, sen tekivät aktivistit, jotka ovat väsyneitä siihen että useimmat historialliseti merkittävien henkilöiden muistomerkit New Yorkissa ovat valkoisista miehistä, kirjoittaa LGBTQ Nation.

Johnsonin sitaatti on muistomerkin jalustassa:

”History isn’t something you look back at and say it was inevitable, it happens because people make decisions that are sometimes very impulsive and of the moment, but those moments are cumulative realities.”