24. toukokuuta 1988 Britanniassa tuli voimaan homopropagandan kieltävä laki (Section 28), se oli sisällöltään paljolti samankaltainen kuin tällä hetkellä Euroopassa leviävä Venäjän ensin säätämä homopropagandalaki.

Miesten homoseksuaalisuus oli dekriminalisoitu Britanniassa vuonna 1967. 1985 Manchester oli saanut ensimmäisenä Britanniassa lesbon pormestarin, Margaret Roffin.

Lain säätämiseen antoi osittain sykäyksen 1983 julkaistu erilaisista perhetyypeistä kertova lastenkirja Jenny Lives with Eric and Martin.

75 prosenttia kansasta katsoi, että homoseksuaalisuus on ”aina tai enimmäkseen väärin” (British Social Attitudes tutkimus).

Pääministeri, rautarouva, Margaret Thatcher julisti kantansa gayoikeuksia vastaan jo 1987 lokakuussa konservatiivipuolueen puoluekokouksessa: ”Lapsille, joita pitää opettaa kunniottamaan perinteisiä moraaliarvoja opetetaan, että heillä on erottamaton oikeus olla gay. Kaikkia näitä lapsia huijataan jo heti elämän alkumetreillä”.

Lhbtq-yhteisö vastusti lakia raivoisasti, turhaan. Aktivistit tunkeutuivat parlamentin ylähuoneeseen ja BBC:n tv:n uutislähetykseen. Manchesterissa lakia vastustavaan protestimarssiin osallistui 20 000 ihmistä ja näyttelijä Ian McKellen tuli kaapista, jotta saisi äänensä kuuluviin lakia vastaan.

Laki oli ensimmäinen homofobinen laki Britanniassa sataan vuoteen ja se kielsi ”homoseksuaalisuuden edistämisen” paikallisilta viranomaisilta ja kouluissa. Käytännössä se esti opettajia kertomasta koululaisille samaa sukupuolta olevien suheista yhtään mitään. Kirjastot eivät saaneet hankkia tai tarjota kirjallisuutta tai elokuvia, joissa oli gay tai lesbo aihe.

Laki ruokki AIDS-kriisin ruokkimaa homofobiaa ja oikeutti homovihan. Lain vaikutuksesta monen elämä kärsi, lhbtq-lapset demonisoitiin ja moni pysyi pelon takia kaapissa, kirjoittaa Independent.

Lain tullessa voimaan brittien sinkkulista ykkösenä oli Wet Wet Wetin With a Little Help from My Friends. Vajaan kuukausi aiemmin Celin Dion oli voittanut Euroviisut Dublinissa kappaleellaan Ne partez pas sans moi. Record Mirrorin HiNRG-listan kärjessä oli Natalie Colen Pink Cadillac.

Neuvostoliitto ja Ransaka tekivät molemmat alkukuussa ydinkokeitaan ja 15. päivä Neuvostoliitto aloitti vetäytymisen Afghnanistanista, missä sillä oli 115 000 s0tilasta. Suomessa oli kolme tv-kanavaa ja perjantain primetimessa esitettiin Dallasia. Ruotsalaiset iltapäivälehdet olivat leipomassa Martti Ahtisaaresta YK:n pääsihteeriä, ja pääministeri Harri Holkerin lentokone uhattiin kaapata tämän USA:n vierailun aikana, kirjoitti edeltävän viikon Suomen kuvalehti.

Laki oli voimassa aina 2003 saakka, tosin Skotlannissa se poistettiin käytöstä muutama vuosi aiemmin, jo heti vuosituhannen kääntyessä vuonna 2000. Sen vaikutukset näkyvät edelleen brittyhteiskunnassa ja poistuvat hitaasti. Lain voimaantulon 30-vuotispäivänä 2018, kolme vuotta sitten siis, brittiläinen lhbtq+ järjestö Stonewall huomautti, että yhä vain 13 prosenttia koululaisista kertoo, että koulussa on opetettu miten olla osapuolena terveessä samaa sukupuolta olevien parisuhteessa.

Lisää aiheesta muualla: Guardianin juttu aikalaisten kokemuksista.