Viime viikolla Netflix-tähti Dave Chapelle joutui kovan kriitikin kohteeksi stand-up showssaan esittämiensä transaiheisten vitsailujen vuoksi. Suosittu koomikkotähti puolusti transfobiasta kritisoitua kirjailija JK Rowlingia ja totesi kuuluvansa team Terfiin (sic). Hän sanoi myös, että ”transnaisten genitaalit eivät ole ”aivan sitä mitä se on” vitsaillen myös sukupuolineutraaleista pronomineista. Chapelle puolusti myös hiv-positiivisia mollannutta räppäri DaBabya.

Kulunut viikko on tuonut esiin repivät ristiriidat striimausjätin sisällä.

Eilen Netflix vahvisti Guardianille, että yrityksen luottamuksellisia tietoja jakanut aktivisti ja työntekijä on erotettu. Julkisuuteen vuodettiin vaikuttavuudesta ja kulurakenteesta kertovaa dataa Chappelen ohjelmasta ja muista ohjelmista, joihin sitä vuodetuissa tiedoissa verrattiin yrittäen todistaa ratkaisu lähettää Chappellen ohjelma virheeksi myös tältä kannalta.

Netflix on panostanut yrityksen sisäiseen läpinäkyvyyteen. Yhtiö tukee taiteellista vapautta ja rohkaisee myös työntekijöitään ilmaisemaan mielipiteensä avoimesti.

– Ymmärrämme, että tämä työntekijä on saattanut toimia pettymyksensä ja loukkaantumisensa motivoimana, mutta luottamuksen ja läpinäkyvyyden kulttuurin säilyttäminen on yritystoimintamme ytimessä, Netflixin edusta kertoi Guardianin mukaan.

Erotetun työntekijän kerrotaan olevan parhaillaan raskaana, mutta rohkaiseen Netflixin transsukupuolisia työntekijöitä ja liittolaisia kävelemään ulos työpaikalta protestina.

Chapellen shown lähettämistä vastustettiin jo etukäteen Netflixin sisällä transfobian perusteella, mutta ylimmän johdon mukaan shown peruuttamiselle ei ollut perusteita, Netflixin kansainvälisen TV:n johtaja Bela Bajaria ja varatoimitusjohtaja Ted Sarandos näyttivät vihreää valoa. Kritiikkiä tuli ensin yrityksen sisäisillä foorumeilla ja sitten Twitterissä, aktivistit mellakoivat jopa kokoukseen. Nyt Netflix on järjestämässä sisäistä tilaisuutta, jossa puhuu transaktivisti Alok Vaid-Menon. Työntekijät aikovat marssia ulos työpaikalta 20. lokakuuta, kertoo Bloomberg. Ulosmarssiin olisi osallistumassa vähintään 1000 työntekijää.

Bloombergin näkemien Netflxin sisäisten viestien mukaan varatoimitusjohtaja Reed Hastings toteaa, että yhteistyö erittäin suositun Chappelen kanssa tulee jatkumaan, häntä arvostetaan, vaikka myös ymmärretään, että jotkut eivät hänen showstaan pidä ja sitä halua katsoa.

Netflixin transsukupuoliset työntekijät ja liittolaiset ovat kehottaneet yhtiötä tarjoamaan ohjelmatilaa transsukupuolisille koomikoille ja muille marginalisoiduille ryhmille.

Netflix palkkasi monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta vastaavan johtajan jo 2018 ja se muiden muassa siirsi suositun Outer Banksin tuotannon pois Pohjois-Carolinasta osavaltion säädettyä transfobiseksi katsotun lain.