Keväällä 2o17 maailman läpi pyyhkäisi vastarinnan aalto. Sosiaalisessa mediassa levisi #metoo tuoden esiin seksuaalisen häirinnän, hyäksikäytön ja häirinnän. Mutta kaikkien ääni ei vieläkään saanut tilaa. Ruotsin Setaa vastaava taho RFSL korjaa tilannetta teoksellaan Me myös! (Vi också!)

– Kirja nostaa esille lhbtqi+ henkilöiden metoo-kokemukset. Se osoittaa, että lhbtqi+ ihmiset ovat kohdanneet enemmän häirintää kuin heteroseksuaalit cis-ihmiset. Tämä on iso ongelma ja viimeinkin nämä äänet saadaan kuuluviksi, kertoo kirjan toimittaja Maria Niemi.

– Toivomme, että tämän teoksen myötä yhteisössämme aletaan puhua tästä asiasta avoimemmin. Tarinansa kertoneista vain harva oli hakenut apua terveydenhuollosta ja lähes kukaan ei ollut tehnyt ilmoitusta poliisille. Tämä on ongelma ja toivommekin, että he jotka työssään kohtaavat lhbtqi+ ihmisiä esittävät itselleen kysymyksen: Miksi ei haluta osallistua yhteiskunnan tukitoimiin ja mitä me voimme tehdä asialle?

”Homona olemisessa on tiettyä epätoivoisuutta”

Yksi omista metoo-kokemuksistaan kirjassa kertovista on Shaun Walls. Hän kertoo millaista on joutua ”catfishingin” kohteeksi, kun henkilö yrittää iskeä itselleen seuraa netissä tekaistulla identiteetillä.

– Tarinani on tapahtunut useita kertoja erilaisina versioina. Kyse on hyväksikäytöstä, missä kontakti syntyy appsissa. Kaikki on käyttöongelmien kyllästämää. Homona olemisessa on tiettyä epätoivoisuutta. Se tuo mukanaan vahvan tarpeen kontaktiin, läheisyyteen, seksiin ja rakkauteen.

Walls kertoo nykyään tuntevansa voimakasta surua tavatessaan ihmisiä online. Kun hän ei tiedä esittääkö toinen olevansa joku muu.

– Minun maailmassani homoseksuaalina ja ei-binäärinä on normalisoitua, että tätä ei enää edes kutsuta raiskaukseksi tai seksuaaliseksi väkivallaksi. Sen sijaan  me vain vaikenemme tai laskemme siitä leikkiä.

Miltä tuntui kertoa oma tarinasi?

– Se tuntuu hyvältä ja tuntuu voimaannuttavalta nähdä niin monta tarinaan koottuina yhteen. Haluan, että lukija kokee että hän ei ole yksin.

Lue lisää: Kaapissa olevat homo- ja bi- miehet ovat erityisen alttiitta seksuaaliselle häirinnälle

Lue lisää: ”Homot voivat olla ihan hirveän ilkeitä” sanoo kaapista tullut wrestling-tähti