Translain muutoksia on lupailtu kun Alexander Stubb oli pääministeri, silloin oli vuosi 2014.

Lue lisää: Stubbille vetoomus translaista

Sittemin translain muuttamisen ovat Sipilän hallituskaudella torpanneet perussuomalaiset eikä kokoomuksen ja keskustankaan panos ole ainakaan täysin muutoksen kannalla ollut.

Lue lisää: Perussuomalaiset estävät translain muutoksen

Lue lisää: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan kommentti translaista hämmentää

Lue lisää: Nyt kokoomuskin haluaa translain uudistamista

Sdp ja vihreät vaativat translain uudistamista jo 2012, keskusta 2014 puoluekokouksensa jälkeen ja vasemmistoliittokin otti sen vaaliohjelmaansa 2015. Tätä ennen kokoomuksen kanta  ei ole ollut selkeästi lausuttu ja Amnesty totesi translaista puolueille 2015 tekemässään kyselyssä, että kokoomuksen kanta on ”ei”. Ja 2017 Seta totesi uutisessaan, että ”Kokoomuksen kanta ei ole yhtä kirkas, mutta puolueen edustajan mukaan positiivinen”.

Translaista vireillä kaksi muutosehdotusta

Hallitusohjelmaan on kirjattu translain muuttaminen. Koska se ei ole edennyt, tehtiin kansalaisaloite, joka siis nyt torstaina oli eduskunnan lähetekeskustelussa. Oikeus olla -kansalaisaloite sai vaaditut 50 000 allekirjoistusta kokoon jo ensimmäisen keräyspäivänä aikana. Paineita uudistukseen siis on.

Helsingin Sanomien tällä viikolla keräämien tietojen perusteella. Haastateltujen puolueiden puheenjohtajien mukaan hallituspuolueissa ollaan translain uudistamisen kannalla, mutta kaikkiin kansalaisaloitteen mukaisiin muutoksiin ei olla valmiita.

Keskusta ei sallisi juridisen sukupuolen vahvistamista ennen täysi-ikäisyyttä. Rkp komppaa, samoin sdp, jotka odottavat lisäselvityksiä asiasta. Oppositiosta kokoomus ei ota ikään kantaa, perussuomalaiset ja kristillisest ovat samalla kannalla keskustan kanssa.

Juuri tämä ikäraja on oleellisin ero hallituksen oman lakiesityksen ja kansalaisaloitteen välillä.

Sitäkin oleellisempi on poistaa nykyisin voimassa olevan lain vaatima hedelmättömyys.

”Vihreiden, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Kokoomuksen puheenvuoroissa tiedostettiin translain pikainen muutostarve ja hallitusohjelmaan kirjatun uudistusesityksen puutteet. Oikeus olla -aloitteen työryhmän mielestä on valitettavaa, että hallituspuolueista SDP:n ja Keskustan edustajat eivät käyttäneet lähetekeskustelussa puheenvuoroja”, todetaan Trans ry:n tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Maija Iles vahvisti Ylelle, että hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ennen kesää, arviolta viikolla 22.