2019 Botswanassa dekrminalisoi seksin samaa sukupuolta olevien välillä, sitä ennen siitä voitiin tuomita seitsemän vuotta vankeutta.

Maan hallitus ei kuitenkaan hyväksynyt oikeuden ratkaisua, vaan vei asian korkeimman oikeuden käsittelyyn. Hallitus katsoi, että tuomioistuimet eivät voi päätää samaa sukupuolta olevien välisen seksin dekriminalisoinnista, vaan sen voi tehdä vain maan hallitus.

Tänään pääsivät lhbtq-ihmiset juhlimaan korkeimman oikeuden ulkopuolella sen julkistettua tuomionsa, joka oli hallituksen kantaa vastaan ja samaa sukupuolta olevien seksi on jatkossakin laillista Botswananssa, kertoo Reuters.

Korkeimman oikeuden ratkaisu oli yksimielinen kaikkien viiden tuomarin hylätessä hallituksen valituksen.

– Tämä muuttaa Botswanan demokraattisen maiseman, ihmisoikeudet ja tasa-arvon ikuisesti. Viimeinkin valtiolla ei ole enää mitään sanottavaa siitä, mitä kaksi samaa haluavaa aikuista yksityiselämissään tekevät. Tämä tapaus on ollut testi Botswanan demokratialle ja oikeusjärjestelmälle. Voimme nyt ylpeinä todeta, että Botswana on oikea demokratia, sanoo Sethunya Mosime botswanilaisen lhbtq-järjestö LEGABIBOn puheenjohtaja.