Maricoin, jonka nimen on inspiroinut espanjankielinen haukkumasana ”maricon” (hintti), on uusi tulokas kryptovaluuttojen markkinoilla. Se lanseeraattiin viime perjantaina Madridin suositulla lhbtq-alueella. Jo ensi vuonna uutta valuttaa voi käyttää lhbtq+ ystävällisissä yrityksissä ja tapahtumissa ympäri maailman, kertoo Gay Times Magazine.

– Koska me liikutamme tätä taloutta, miksi meidän yhteisömme ei saisi hyötyä siitä vaan pankit, vakuutusyhtiöt ja isot yritykset, jotka eivät useinkaan auta lhbtq+ ihmisiä, kertoo yksi perustajista, Juan Belmonte Thomson Reuters Foundationille.

Belmonte kertoo, että idea maricoinista syntyi vastareaktiona äärikonservatiivisen HazteOir ryhmän 2017 lanseeramalle transvastaiselle kampanjalle. Konservatiivinen kampanja ajelutti bussia läpi Espanjan kyljessä teksti ”Pojilla on penikset, tytöillä vulvat. Älkää antako huijata itseänne.” Espanjan viranomaiset pistivät kampanjalle pian stopin.

Maricoinin avulla Belmonte toivoo lhbtq+ yhteisön taloudellisen painoarvon auttavan taistelussa homofobiaa vastaan.

Globaali lhbtq+ markkina on valtava, sveitsiläisen Credit Suisse pankin mukaan se olisi maailman neljänneksi suurin talous. Maricoinsin toimitusjohtaja Francisco Alvarez  sanoo, että jo 8 000 henkilöä yritti ostaa maricoineja, vaikka valuutta ei vielä ole markkinoilla.

Perustajien tavoitteena on, että maricoinia voisi käyttää maksuvälineenä kaikkialla ravintoloista ja kahviloista myymälöihin ja hotelleihin, kunhan ne ovat allekirjoittaneet ”tasa-arvon manifestin”, joka puolustaa lhbtq+ ihmisten oikeuksia ja ”kaikkia, jotka kärsivät syrjinnästä”.

– Ne toimijat, joille valuutalla voi maksaa ja jotka allekirjoittavat manifestin listataan lhbtq+ opaskartassa, kertoo Avarez ja jatkaa:

– Jos mitään manifestin kohtaa rikkoo, poistetaan maricoinin piiristä.

Alvarez ja Belmonte toivovat, että tällä panostuksella luodaan rahoitusta lhbtq+ yrityksille ja yhteisöille ympäri maailman.

– Tulee mahdolliseksi antaa mikroluottoja ihmisille, jotka esimerkiksi haluavat perustaa lhbtq+ ystävällisen kahvilan Kolumbiaan tai tukemaan projektia, joka auttaa queereja pakenemaan valtioista, missä heidät voitaisiin kivittää kuoliaaksi, sanoo Alvarez ja jatkaa:

– Odotamme muuttavamme maailmaa!