Yhdysvaltalainen yliopistouimari Lia Thomas, 22, ei miehenä kilpaillessaan pärjännyt mitenkään eritysesti, mutta viimeisen kuukauden aikana kilpaillessaan transnaisena hän oli maan nopein uimari 200 jaardin vapaauinnissa 2021. Thomasin tulokset herättivät mielenkiintoa ja ovat nostattaneet keskustelua, sillä hänen tuloksensa on kaikkien aikojen 17. nopein 200 jaardilla ja 21. nopein 500 jaardin matkalla, mikä vie hänet aivan legendaaristen naisurheilijoiden ennätysten tuntumaan. Hieno juttu Thomasille, mutta muille naisurheilijoille hänen ylivoimaisuutensa tuntuu turhauttavalta – ovathan naisten sarjat urheilussa juuri siksi, että ero eliittisarjojen miesten ja naisten välillä on niin suuri: 10-13% juoksussa ja uinnissa ja nousee sen jälkeen, huomauttaa Guardianin urheilubloggaaja Sean Ingle. Puhutaan reiluista kilpailusta.

Kansainvälisen olympiakomitean piti antaa uudet ohjeet koskien transtaustaisten osallistumista, koska tiede on osoittanut, että aikaisemmin hyväksytty testosteronitasojen alentaminen ei riitä tasoittamaan eroja trans- ja cis-naisten välillä, mutta ratkaisut ovat viivästyneet asian moniulotteisuuden vuoksi, vastuu kelpoisuusmäärittelyistä kuuluu nyt lajeille.*

Sillä välin tapahtui tämä.

Ennakkosuosikkina pidetty Thomas kohtasi voittajansa. Iszac Henig, 20, oli nopeampi naisten 100 jaardin vapaauinnissa sekä myös 400 jaardin matkalla, hän voitti myös 50 jaardilla. Transmies voitti transnaisen. Henig ei ole vielä aloittanut hormonihoitojaan, koska haluaa päättää uransa naisten joukkueessa. Henig veti kilpailun päätteeksi uima-asunsa alas paljastaen poistetut rintansa, kertoo Daily Mail.

– Kun kerroin olevani transmies, se asetti minut outoon asemaan. Voisin aloittaa hormonit ja olla enemmän oma itseni tai odottaa, transitoitua sosiaalisesti ja jatkaa kilpailemista naisten joukkueessa. Päädyin jälkimmäiseen, sanoi Henig kesällä New York Timesille.

Thomas voitti silti myös, hän oli nopein 200 ja 500 jaardin matkoilla. Hänen voittomarginaalinsa kerrotaan kuitenkin kaventuneen edellisistä kisoista.

Kerrotut Thomasin ja Henigin voitot ovat Pennysylvanian, Yalen ja Darthmouthin yliopistojen kilpailusta viime viikolla.

Kuukausi sitten Thomas kertoi tuntemuksistaan kohuun podcastissa. Hän totesti ottaneensa etäisyyttä kommentointiin.

– Emme odottaneet ihan tällaista vyörytystä, mutta olimme kyllä varautuneet.

Thomas on aiemmin todennut myös, että hän ei voinut psyykkisesti hyvin ennen transitiotaan, kertoo New York Post.

– Oli hyvin kiusallinen tunne naisena kilpailla miesten kanssa. Se oli epämukavaa ja siksi en kilpaillutkaan niin paljon.

Iszac Henig (vasemmalla) kilpailee Yalen joukkuessa.

 

19.1.2022 lisätty maininta lajin vastuusta.