Iso-Britanniaa järkyttävässä oikeudenkäynnissä tuomitaan kolme henkilöä biseksuaalin miehen sadistisesta homofobisesta murhasta. Teko tapahtui viime kesänä ja se on nostanut keskusteluun myös lockdownien henkisen kuorman. Viime kesänä koronarajoitusten hellittäessä homo- ja transfobiset väkivaltaiset viharikokset nousivat ennätyslukemiin. 2021 kesäkuussa homofobisia rikoksia kirjattiin 2 389 ja transfobisia 371, eniten yhden kuukauden aikana kolmen vuoden jaksolla 2019-2021.

Iso-Britannian koronarajoitukset ovat olleet tiukempia ja pidempi kestoisia kuin Suomessa. Pandemia ei ole vielä ohi, mutta jälkipyykin pesu on alkanut. Meilläkin THL:sta todettiin viime viikolla, että rajoitusten henkinen kuorma ja hinta on merkittävä ja siitä ollaan huolissaan. Tämä on merkittävä asia, josta on koko pandemian ajan väännetty rajusti sosiaalisessa mediassa, mutta vähemmän julkisuudessa. On helppoa väheksyä seikkoja, jotka eivät juuri nyt ja tässä ole nähtävissä, kuten itse viruksen vaikutus on. Psyykkinen kuorma kuitenkin kasvaa eri lailla. Kun rajoituksia on pidetty päällä kuukausia ja viikkoja ja otettu taas uudelleen käyttöön  alkavat vaikutukset murtaa terveimmänkin ihmisen. Voiko kolmannen kerran jälkeen enää luottaa siihen, että rajoitukset ovat ohi. Ehkä sinäkin tunnet, että tällä kertaa on jo hieman vaikeampaa uskoa normaalin palaavan, pelko pysyy – ja se vaikuttaa.

Agressiivisen käyttäytymisen ohella ongelmia tulee lamaantumisesta ja eristäytymisestä. Jo ennen pandemiaa oli vaikea saada apua mielenterveyden ongelmiin, resurssseja ei ole riittävästi. Pandemian aikana yhteydenotot kriisipalveluihin ovat kasvaneet merkittävästi. Ei tarvitse arpoa, koska seuraava pandemia tulee, se on jo täällä. Seuraava pandemia on mielenterveysongelmat. Nyt on viime hetket ryhtyä toimiin, jotta apua olisi jokaisen sitä tarvitsevan saatavilla.

Jo ennen pandemiaa tehty THL:n Kouluterveyskysely (2019) kertoi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat muita enemmän seksuaalista häirintää. Viikko sitten kymmeniä alaikäisiä poikia hyväksikäyttänyt pedofiili sai rangaistuksensa. Hänen tekonsa olivat valtaosin ennen pandemiaa 2017-2020, ne tapahtuivat usein verkossa. Lockdownien aikana kotikaan ei ole ollut kaikille turvallinen paikka, lisäksi kaiken muun ollessa kiinni netin käyttö on kasvanut ja samalla on lasten seksuaalinen hyväksikäyttö kasvanut ennätyslukemiin. Internet Watch Foundation (IWF) kertoi tammikuussa julkaistussa raportissaan 2021 olleen synkin vuosi, netissä lapsia jahdattiin ”teollisessa mittakaavassa”, viime vuonna tapauksia raportoitiin enemmän kuin edeltävän 15 vuoden aikana yhteensä.

Meidän pitäisi rohkeammin keskustella mielenterveysongelmista ja vaatia ratkaisuja. Sitä eivät pysty samalla tavoin tekemään he, joilla kuorma on jo liian suuri ja energia menee enimmäkseen tai kokonaan selviytymiseen, se jää meidän muiden tehtäväksi.

Koko pandemia-ajan meitä on kehotettu ajattelemaan muita, se ei voi loppua nytkään kun – toivottavasti – pandemia alkaa pysyvästi hellittää. Hyvinvointivaltio koostuu hyvinvoivista yksilöistä, mutta yksilökeskeisyys on sille myrkkyä. Itsekkyys esiintyy myös valeasussa, kovia rajoituksia ajavat tukahduttajat ajattelevat ensi sijaisesti itseään, oma kuolemanpelko siinä huutaa, se on vain naamioitu muista välittämiseksi, seurauksista piittaamatta.