Sunnuntaina Washington Post julakisi Yhdysvaltojen YK-lähettilään Batsheba Crockerin YK:n ihmisoikeuskomissiolle lähettämän kirjeen. Sen mukaan Yhdysvalloilla olevan luotettavan tiedon perusteella Venäjä on kerännyt listan venäjäkriittisistä, aktivisteista, toimittajista ja lhbtqi-henkilöistä, jotka se uhkaa tappaa tai lähettää leireille Venäjän hyökätessä Ukrainaan.

Kiovan Pride: ”Älkää menkö ulos”

Varhain tänä aamuna Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kun pommit iskeytyivät Ukrainan maaperään eri puolilla maata, maan lhbtq-yhteisö Kiovan Pride kehotti pysymään sisätiloissa:

”Pyydämme teitä pysymään kotona ja että ette yritä poistua kaupungista autolla tai julkisella liikenteellä. Se on turvallisinta. Poistu kotoasi vain jos se on ehdottoman välttämätöntä ruoan tai lääkkeiden takia”.

Kiovan Pride pyysi myös apua ympäri maailman lisäämään poliittista painetta:

”Meidän on lopetettava tämä nyt. Meidän on näytettävä miten voimakkaita olemme yhdessä ja Putin ei mahda mitään”.

Suomen naapurissa, hieman etäämmällä itärajasta ja Venäjästä on jo noussut kova auttamisen halu ja lhbtq-ihmisten vaaraan ja hätään Ukrainassa on kiinnitetty huomiota poliitikkojen ja Setaa vastaavan RFSL:n taholta ja mahdollisuuksia auttaa mietitään julkisesti, kertoo QX.se.

Lhbtqi-väestön tilanne Ukrainassa ei ole ollut mitenkään ruusuinen, mutta se on ollut parempi kuin Venäjällä.