QX Gay-koulussa kerromme gayhistoriasta ja muista oleellisista gay-aiheista. Jos historiaan ei ihmeemmin perehdy etenkin sosiaalista mediaa seuraamalla, mutta myös yleisesti muusta mediasta, voi helposti jäädä siihen käsitykseen että ennen rakkauden kesän 1969 Stonewallin mellakoita ei ollut kummoistakaan gayaktivismia tai että lhbtq-elämä oli pelkkää kurjuutta kaapissa. Tämä käsitys on väärä. New Yorkin mellakoista syntyi Pride-kulkueiden perinne, mutta niitä edelsi 100 vuotta dokumentoitua aktivismia eri muodoissa – sekä värikästä homoelämää.

Kertaamme tähän mennessä käsittelemämme aiheet, jotka kertovat ajasta ennen vuotta 1969. Yksi merkittävä ero on olemassa ja se on terminologia. Nykyään ajattelua, puhetta ja käyttäytymistä hallitseva jaottelu heteroseksuaaleihin ja homoseksuaaleihin yleistyi vasta Stonewallin jälkeisen aktivismin myötä. Siihen asti se oli leimallisesti koulutetun eliitin arsenaalia. Seksi toisen miehen kanssa ei tehnyt miehestä homoa ja aiheuttanut nykyisen terminologian masinoimaa identiteettikriisiä. Mutta tästä kerromme Gay-koulun tulevissa jaksoissa. Samoin sukupuoli-identiteettiä koskeva terminologia on kehittynyt myöhemmin.

Gay-aktivismi alkoi Saksassa yli 150 vuotta sitten

Saksalainen virkamies Karl Heinririch Ulrichs pakotettiin 1854 eroamaan virastaan homoseksuaalisuutensa vuoksi. Ulrichs aktivoitui ja julkaisi mittavan sarjan kirjoituksia seksuaalisuudesta. Hän oli virasta erottamisen aikaan 29-vuotias. Hänestä kertoo QX Gay-koulun jakso 1.

Karl Heinririch Ulrichs

Entisestä orjasta tuli Washingtonin queen

William Dorsey Swan (n. 1859-1925) pyöritti 1880-luvulla Washingtonissa drag tanssiaisia – hän oli the Queen. Hänestä kertoo QX Gay-koulun jakso 24.

Maailman ensimmäisen homoelokuvan ohjaaja oli Helsingistä

Maailman ensimmäinen homoelokuva sai ensi-iltansa Tukholmassa, mutta sen ohjaaja oli suomalainen, kerrotaan QX Gay-koulun jaksossa 25.

Maailman ensimmäisen homoelokuvan ohjaaja oli Helsingistä. Vingarne on tanskalaisen kirjailijan Herman Bangin romaaniin Mikael (1904) perustuva elokuva. Romaanilla on homoseksuaalinen teema.

Sata vuotta sitten ensimmäinen gayanthemi villitsi Berliinissä

Maailman ensimmäiset levytetyt homoanthemit julkaistiin juuri Saksassa 1900-luvun alun vapaamielisinä vuosikymmeninä, kertoo QX Gay-koulun jakso 20.

Das Lila Lied 1921

Maailman ensimmäinen drag queen supertähti debytoi yli sata vuotta sitten

Julian Eltinge, (s. 1881) teki debyyttinsä drag queenina Broadwaylla 1904. Hän oli aikansa suosituin esiintyjä, jolle maksettiin enemmän kuin saman ajan elokuvista tutulle supertähtien tähdelle Charlie Chapilinille. Hänestä kertoo QX Gay-koulun jakso 6.

Julian Eltinge

Teräväkielinen homo oli Pansy Crazen kirkkain tähti

Pansy Craze oli lyhyt vapaamielinen ajanjakso 1920-luvun lopulta vuoteen 1933, jolloin New Yorkin alakulttuurin ja tarkemmin homokulttuurin viihde levisi hieman laajempaan suosioon Manhattanin salakapakoissa. QX Gay-koulun jakso 29 kertoo sen kirkkaimman tähden tarinan.

Jean Malin elokuvassa Arizona to Broadway (1933)

Upea ja räävitön Madame

Madame Spivy aloitti hänkin uransa Pansy Crazen aikaan ja jatkoi pyörittämällä hienostunutta naisten yökerhoa kattohuoneistossa New Yorkissa. Hänestä kertoo QX Gay-koulun jakso 32.

Madame Spivy

Maailman ensimmäinen gaybaari pysyi pystyssä 125 vuotta

Tiettävästi Europan ensimmäinen ja myös maailman ensimmäinen varsinainen gaybaari avattiin 1885. Zanzibar sijaitsi Ranskan Rivieralla Cannesissa. Se kestitsi miehenjanoisia vieraitaan Félix-Faure kadulla aivan keskustassa. Ranskassa oli vallankumouksen myötä kumottu homoseksuaalisuuden kriminalisoivat lait jo lähes 100 vuotta aiemmin 1790. Zanzibarista kertoo QX Gay-koulun jakso 9.

Myyttinen Zanzibar kestitsi 125 vuotta. (Kuva julkaistaan siteerausoikeuden nojalla)

Kun homous piti kätkeä: ”Oletko Dorothyn ystäviä?”

Kun Judy Garlandista tuli gay-ikoni, alkoi ”Dorothyn ystävä” merkitä synonyymia homoseksuaalille ja siitä tuli hienovarainen tapa selvittää kenen joukoissa seisot, kertoo QX Gay-koulun jakso 17.

Judy Garland

Ensimmäiset drag queen-kilpailut 1959

Drag queen Flawless Sabrina, oikealta nimeltään Jack Doroshow ((1939-2017),  järjesti ensimmäiset drag-kilpailut vuonna 1959, perinteisten kauneuskilpailuiden tyyliin, kertoo QX Gay-koulun jakso 23.

Mother Flawless Sabrina elokuvassa The Queen. Hän järjesti ensimmäisen drag-kilpailun 1959 Yhdysvalloissa.

Hollywood-tähden elämä päättyi miesprostituoitujen käsiin

Yli 30 vuotta supertähteyden jälkeen tapahtunut raaka murha, ja sen myötä paljastunut piiloteltu homous – piiloteltu, koska aika oli vielä ahdasmielistä – peittävät alleen Ramon Novarron (1899-1968) loistokkaan uran ja merkittävän näyttelijän muiston, kertoo QX Gay-koulun jakso 27.

Ramon Novarro