Vuoden 2022 Oscar gaala jää historiaan. Toivottavasti se on historiaa, joka vie ihmisyyttä eteenpäin.

Filmitähti Will Smith reagoi hallitsemattomalla primitiivisellä raivolla gaalan juontajan, Chris Rockin vitsailuun. On täysin sopimatonta lähteä arvottamaan Rockin vitsailua ja todeta hänen ansaineen Smithin läppäisyn. Mikään sanallinen hyökkäys ei oikeuta lyömään toista ihmistä, se on vain väärin. Se on väärin myös lakien mukaan. Kuitenkin sosiaalisessa mediassa moni on rientänyt kehumaan Smithin luolamiesreaktiota perustellen sitä juuri sillä, että Rockin vitsi oli asiaton.

Miten tämä voi olla edes mahdollista. Hirveämpää kuin väkivalta on vain väkivallan puolustelu.

Jos valkoinen mies olisi rientänyt lavalle lyömään toista valkoista miestä toksinen käytös olisi vain tuomittu. Nyt arvovaltaiset mediat kuten Guardian ja Helsingin Sanomat kirjottavat pitkät pätkät Smithin ongelmallisesta lapsuudesta. Väkivallan syyt on hyvä ymmärtää ja ennen kaikkea Smithin itsensä tulee ne ymmärtää ja ymmärtää hakea apua ongelmaansa. Jos edes poikkeuksellinen konteksti; ylevä tilaisuus, jossa on läsnä paljon merkittäviä henkilöitä, tilaisuus jota seuraa kymmeniä miljoonia ihmisiä ympäri maailman  ja melko pitkä kävelymatka permannolta lavalle pysty pidättämään väkivaltaista käyttäytymistä, on omassa impulssien hallinnassa jotain pahasti pielessä.

Somekeskustelu Smithin lyönnistä on osoittanut sosiaalisen median ongelmallisuuden. Väkivaltaa ei tule missään olosuhteissa normalisoida.

Smithin oma poika riensi Twitteriin kehumaan isäänsä. Hän ei ole ainoa.

Kun vähemmistöryhmät flirttailevat väkivallalla – ja jopa näköjään kun he siihen tarttuvat – menee joiltakin joidenkin teorioiden syövereihin kietoutuneilta pasmat pahasti sekaisin. Ei saa puhua rodusta tässä yhteydessä, vaikka juuri se osoittaa, että tätä tapausta käsitellään eri tavalla. Todetaan väkivalta oikeutetuksi. Ihaillaan naistaan suojelevaa urosta. Tälläiset henkilöt voi rinnastaa ”hyödyllisiin idiootteihin”.

Jo joitakin vuosia on sosiaalisessa mediassa yllytetty väkivaltaan transfobian perusteella esimerkiksi JK Rowlingia kohtaan ja TERFejä kohtaan yleisesti. Tästä ei edes keskustella ja se kuitataan vain oikeutetuksi ”mustaksi huumoriksi” ja millä perusteella nyt asian kukin näkeen parhaaksi siloitella pois.

Väkivaltaa ei tule missään olosuhteissa normalisoida. Väkivallalla uhkailua ei tule normalisoida, sillä se madaltaa kynnystä väkivaltaisten tekojen toteuttamiseen.

Jos me normalisoimme väkivallan, otamme satoja vuosia takapakkia ja annamme periksi ihmisen pimeälle puolelle. Sellaisessa maailmassa olisi karmeaa elää.

Meidän on tuomittava kaikki väkivalta, ehdoitta ja kaikilta ihmisryhmiltä, kaikkien ihmisryhmien kesken ja kaikkien ihmisryhmien välillä. Ei voi olla mitään rälssejä, joilla on oikeus loukata toisen ihmisen koskemattomuutta.

Miksi edes ajattelisit toisin?